Конгресът на БСП изключи 13 делегати от т.нар. вътрешна опозиция

...
Конгресът на БСП изключи 13 делегати от т.нар. вътрешна опозиция
Коментари Харесай

Драма на конгреса: Изключиха от БСП Кирил Добрев и още 13 опозиционери заради опита за преврат

Конгресът на Българска социалистическа партия изключи 13 делегати от така наречен вътрешна съпротива - Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Костадин Бурджов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Ваня Добрева и Мартин Жлябинков.

 

Всички те участваха в спонтанен протест против водача при започване на днешния конгрес. 

 

Решението беше взето с 490 гласа " за ", 82 " срещу " и 28 въздържали се.

Предложението за разискване на партийния статус на тези делегати и налагане на мярка за партийно влияние " изключване " направи Таско Ерменков.

 

Пак по негово предложение с 498 гласа " за ", 15 " срещу " и 24 " въздържал се " Конгресът удостовери изключването на Кирил Добрев и изваждането му от състава на Националния съвет на партията.

 

Водещият съвещанието Атанас Зафиров се базира на член 12, алинея 1 от устава за нарушаванията им и изясни, че те са делагати на конгреса, по тази причина той бил способен да преглежда партийния им статус.

 

Мотивите за изключването са следните:

- Нарушаване на правилото на демократичното единение по член 5, алинея 3 от 
Устава; 
- Нарушаване на условията на член 11, т.1 от Устава да работят за 
осъществяване на решенията на партийните органи; 
- Нарушаване на условията на член 11, т. 2 от Устава да работят за 
организационно-политическото единение на партията; 
- Нарушаване на условията на член 11, т. 4 от Устава, а точно с 
държанието си да пазят положителното име на партията. 

 

Румяна Сидерова разгласи, че " на сходно позорище не е присъсътвала ". " Няма да решите кадровия въпрос, ще го задължбочите ", предизвести тя. И подсети, че даже Вълко Червенков, против който имало възгласи, че би трябвало да отиде в пандиза, не е изключван по този метод. Тя настоя да не се одобряват двете решения на база на правилника на Конгреса и настоящия правилник, а не на концепцията за нов правилник, която занапред би трябвало да бъде призната.

 
Гневно изявление направи Валери Жаблянов: " Това е положение, разказано доста преди да се зъздаде нашата партия - " война на всеки против всеки ". И предизвести, че в този момент се изключват 10-15 души, другият път  30 " до момента в който останат 30 за изключване ". " Превръщаме се в отрицанието на демоправията, на свободата, на всичко това, в името на което бе основана Българска социалистическа партия и която отстояваше демокрацията в идиотските години на костовизма ", съобщи той.

 

Велислава Дърева се опита на няколко пъти да вземе думата, само че микрофонът й бе изключен.

 

Всеки, който видя какво става тук, в залата, би трябвало да насочи всички приказки за нормалност към тях. Това решение е тежко, само че належащо в името на партията. В Българска социалистическа партия има еднопартийност, а не многопартийност. На никого не му е било отнемано правото да се изрича от трибуната, без да хулиганства, изясни Ерменков.

 

Ан блок делегатите от конгреса одобриха всички решения, препоръчани за гласоподаване. Заедно с политическия отчет на водача Корнелия Нинова минаха плановете за нов правилник на партията и за нова партийната стратегия, както и отчета за подготовката на Българска социалистическа партия за локалните избори.

 

Покрай тях Българска социалистическа партия ускори и " организацията на народен референдум за джендър идеологията в учебно заведение ", която ще бъде поверена на Националния съвет.
 
" Във връзка с оповестения лист " Магнитски " Българска социалистическа партия застава зад българския народен интерес в енергетиката и поддържа специалистите, които го пазят ", е другото решение на конгреса, директно обвързвано с настояванията за отбрана на Румен Овчаров против обвиняванията от Съединени американски щати.

 

Решенията минаха с 537 гласа " за ", 6 срещу и петима въздържали се - откакто огромна част от опозицията напусна залата, а против трибуната бе цялостно с празни места. Чуваха се и обвинявания за подправено броене.

 

Партийният конгрес одобри единствено " план за съществени насоки за създаване на нова стратегия на Българска социалистическа партия ". Националният съвет би трябвало да провежда необятна полемика в партията и на тази основа да предложи нова стратегия пред последващо съвещание на конгреса.

Одобрението обаче ще мине през общопартиен референдум. Уставните промени ще бъдат одобрени единствено с общопартийно допитване.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР