Конгресът е на път да задейства спиране, като Камарата на представителите и Сенатът са в противоречие

...
Остават само три дни преди изтичането на правителственото финансиране, а
Коментари Харесай

Остават само три дни преди изтичането на правителственото финансиране, а Конгресът се движи към затваряне, а Камарата и Сенатът са в задънена улица относно пътя напред.

Сенатът работи за прокарване на двупартиен временен законопроект, който ще остави правителството отворено до 17 ноември и ще осигури допълнителна помощ за Украйна и помощ при бедствия. Но председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти досега е отхвърлил този законопроект и вместо това се подготвя да гласува в камарата си за спирачен законопроект на Републиканската партия с гранични разпоредби, въпреки че дори не е ясно дали ще има достатъчно гласове на републиканците, за да премине в Камарата.

Тъй като крайният срок за спиране на 30 септември бързо наближава, федералното правителство започна да се подготвя за последиците от него.

Затварянето може да има огромно въздействие в цялата страна, в съответните области, вариращи от пътуване със самолет до чиста питейна вода, тъй като много правителствени операции биха спрели, докато услугите, считани за „съществени“, ще продължат.

Близо 4 милиона американци, които са федерални служители, ще усетят ефекта веднага. Основните работници ще останат на работа, но други ще бъдат пуснати в отпуск до края на спирането. Никой няма да бъде плащан по време на безизходицата. За мнозина спирането би натоварило финансите им, както се случи по време на рекордния 35-дневен изтичане на финансирането през 2018-2019 г.

Както демократите, така и републиканците подчертават потенциалните въздействия от спирането, като предупреждават за липса на финансиране.

„Важно е да запомните, че ако затворим правителството – за тези от нас, които са загрижени за границата и искат тя да бъде подобрена – граничният патрул … трябва да продължи да работи напразно“, каза лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл на пресконференция в сряда.

Агентите на граничния патрул на САЩ се считат за основни и ще продължат да изпълняват своите правоприлагащи функции, включително залавяне на мигранти, преминаващи незаконно границата, по време на спиране на работата на правителството – но без заплащане.

Белият дом алармира за масови прекъсвания на въздушния транспорт, тъй като десетки хиляди ръководители на полети и служители на Администрацията за сигурност на транспорта работят без заплащане. По време на спирането през 2019 г. стотици служители на TSA извикаха от работа – много от тях, за да намерят други начини да правят пари.

Белият дом предупреди, че спирането може да доведе до „значителни закъснения за пътуващите“ в цялата страна.

Белият дом също предупреди за въздействия върху националната сигурност, включително 1,3 милиона войници на активна служба, които няма да получат заплащане по време на спиране.

Докато Сенатът работи за напредъка на своя двупартиен законопроект, все още не е ясно кога може да се проведе окончателно гласуване в камарата.

Сенаторът от Републиканската партия Ранд Пол от Кентъки каза, че ще забави всеки законопроект с допълнително финансиране от Украйна. Без съгласието на всичките 100 членове да се ускори времето, необходимо за разглеждане на законопроекта, не е ясно дали камарата може да приеме мярката преди крайния срок за спиране.

Очаква се Камарата на представителите да гласува спирачен законопроект на Републиканската партия в петък, въпреки че все още нищо не е насрочено.

Междувременно камарата работи по дебати и поправки по поредица от законопроекти за разходите. Все още не е ясно дали някой от тези законопроекти ще успее да мине, което потенциално ще доведе до още един хаотичен конфликт в залата. Дори ако тези сметки за разходите бяха приети обаче, те щяха да бъдат мъртви при пристигането си в Сената.

Бетси Клайн и Тами Луби от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР