Конфронтацията между Запада и Русия се усилва и НАТО създава

...
Конфронтацията между Запада и Русия се усилва и НАТО създава
Коментари Харесай

Сергей Шойгу: НАТО създава нови бойни съединения в България, Унгария, Румъния и Словакия

Конфронтацията сред Запада и Русия се усилва и НАТО основава нови тактически бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. Това съобщи съветският министър на защитата Сергей Шойгу, представен от РИА Новости и ТАСС .

По думите му на съвещание на взаимния съвет на военните ведомства на Москва и Минск, НАТО основава пълномащабна система за групова защита покрай границите на Русия.

" Алиансът има намерение да премине от " въздържане на Русия посредством предно наличие “ към основаване на пълномащабна система за групова защита на " източния фланг “, покрай нашите граници “, означи министърът.

Ръководителят на военното ведомство напомни, че в края на юни на срещата на върха в Мадрид НАТО одобри нова стратегическа идея за блока, където Москва беше избрана за главния източник на закани за сигурността.

Шойгу означи, че в Източна и Централна Европа, както и в балтийските страни, Алиансът е разположил въоръжени формирования на страни от други райони. Освен това се основават нови многонационални батальонни тактически групи в България, Унгария, Румъния и Словакия.

Заради тези дейности групировката на НАТО е повишена 2,5 пъти от февруари 2022 година насам и е достигнала числеността над 30 хиляди души. В същото време силите на Алианса в района може да се усилят в близко бъдеще.

Според министъра Съединени американски щати и техните съдружници целеустремено работят против Москва.

" Основната цел на разрушителните старания на груповия Запад, несъмнено, е Русия – унищожаването на нейната стопанска система, боен капацитет, лишаването й от опцията да води независима външна политика “, изясни Шойгу.

Той означи, че актуалната обстановка е от изгода на първо място за Съединени американски щати. Вашингтон се стреми да употребява международните проблеми, с цел да поддържа световно водачество и да отслаби оптимално други страни, в това число съдружниците си в Европа, акцентира Шойгу.

Според него, натрупването на сили на НАТО в района също заплашва Беларус. Освен това други съдружници на Русия също могат да бъдат атакувани.

" Република Беларус е била и остава наш непосредствен комшия, правилен съдружник и благонадежден сътрудник. Това е изключително значимо през днешния ден, когато напрежението в света бързо нараства, основите на стратегическата непоклатимост се унищожават, ролята на интернационалните институции се намалява, а борбата сред Запада и Русия се ускорява “, означи министърът.

В подтекста на увеличението на групировката на НАТО Министерството на защитата на Русия счита за предпочитана задача обезпечаването на военната сигурност на " съюзната страна “ (Русия и Беларус).

" Обръщаме главно внимание на подготовката на войските и подобряването на техните бойни качества. Ние постоянно организираме взаимни мероприятия по оперативна и бойна подготовка, в това число в границите на интернационалните организации на ОДКБ, Оперативно-наблюдателно дело и ШОС “, посочи Шойгу.

Единното отбранително пространство продължава да се оформя.

" Приета е обща военна теория, организира се взаимно военно обмисляне, действат районни групировки на войски, както и единна система за Противовъздушна отбрана “, съобщи министърът.

Също по този начин, в сходство с решението на президентите на двете страни Владимир Путин и Александър Лукашенко, от 22 октомври на територията на Беларус се организира бойно съгласуване на формирования и военни елементи от районната формация.

През юни НАТО реши да усили броя на силите за бързо реагиране в Източна Европа от 40 000 на 300 000 бойци. В тактиката на алианса Русия беше избрана, като " най-значимата и директна опасност " за сигурността на съюзнците, както и за стабилността в евроатлантическия район. В създадената от Съединени американски щати Стратегия за национална сигурност, оповестена през октомври, като една от главните закани са посочени " имперските упоритости “ на Руската Федерация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР