Конфликтът в Судан е прогонил от домовете им над 2

...
Конфликтът в Судан е прогонил от домовете им над 2
Коментари Харесай

ООН: Войната в Судан е прогонила над 2 милиона души от домовете им

Конфликтът в Судан е прогонил от домовете им над 2 милиона души, разгласи Организация на обединените нации. Представител на международната организация предизвести, че при ожесточаващите се боеве в размирния судански район Дарфур може да са били осъществени закононарушения против човечеството, съобщи Асошиейтед прес.

По данни на Международната организация по миграцията, конструкция към Организация на обединените нации, от началото на сраженията над 1,6 милиона души са напуснали домовете си и са потърсили леговище в други региони на Судан. Около 530 000 души са избягали в прилежащите страни Египет, Южен Судан, Чад, Етиопия, Централноафриканската република и Либия, добави организацията.

На този декор не стихват боевете в столицата Хартум и западния район Дарфур. По данни на Синдиката на суданските лекари от началото на спора са починали минимум 959 мирни жители, а към 4750 са били ранени.

Съсловната организация позволи, че действителният брой може да е още по-голям, тъй като оповестените данни не включват сведения за жертвите и ранените при боевете в Генена, столицата на провинция Западен Дарфур. Засега не е допустимо да бъде получена такава информация, защото от началото на спора лечебните заведения там не работят, уточни лекарската организация.

Специалният делегат на Организация на обединените нации за Судан Фолкер Пертес предизвести, че боевете в Судан получават от ден на ден измеренията на етнически спор. По думите му при арабските милиции и бойци на паравоенните Сили за бърза поддръжка се следят " признаци за целенасочени огромни набези против цивилно население единствено поради етническото му принадлежност ". Ако се окаже, че това е част от целенасочена акция, то може да бъде еднакво на закононарушение против човечеството, добави той.

Франс прес отбелязва, че през днешния ден се навършват два месеца от началото на жестокия боен спор в Судан. Той избухна на 15 април, когато тлеещо с месеци напрежение сред армията и съперничещите ѝ за властта паравоенни Сили за бърза поддръжка прерасна в открити сражения в столицата Хартум и на други места в страната в Североизточна Африка.

Българска телеграфна агенция
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР