Конфликтът в Судан е довел до разселването на над 2

...
Конфликтът в Судан е довел до разселването на над 2
Коментари Харесай

ООН: Войната в Судан е прогонила над 2 милиона души от домовете им

Конфликтът в Судан е довел до разселването на над 2 милиона души, съобщава " Асошиейтед прес ", базирайки се на данни на Организация на обединените нации.

Служител на филантропичната организация предизвести, че ожесточаващите се офанзиви в град Дарфур може да бъдат счетени за  " закононарушения против човечеството ".

Судан е в безпорядък от средата на април, когато тлеещото от месеци напрежение сред армията и нейния противник - паравоенните Сили за бърза поддръжка, прерасна в открити боеве в столицата Хартум и на други места в североизточната африканска страна.

Сраженията не престават с неотслабваща мощ и досега в елементи от столицата и в западния район Дарфур, където се организират някои от най-тежките борби. Най-малко 959 цивилни са били убити, а към 4750 са били ранени към 12 юни, сочат данни на Суданския лекарски профсъюз, който прави оценка на цивилните жертви.

Международната организация по миграция (МОМ) показва, че жестоките конфликти са принудили над 1,6 милиона души да изоставен домовете си и да отидат в по-безопасни елементи на Судан. Около 530 000 други са избягали в прилежащи страни, като Египет, Южен Судан, Чад, Етиопия, Централноафриканската република и Либия.

Предполага се обаче, че броят на жертвите може да е доста по-голям, защото няма опция за определяне на цифрата на убитите или ранените в продължаващите конфликти в Генена - столицата на провинция Западен Дарфур. Болниците в града не работят, откогато боевете избухнаха там през април.

Разселване има измежду популацията на всички 18 провинции на Судан. Хартум е отпред в листата с към 65% от общия брой разселени хора, а след него се подрежда Западен Дарфур с над 17%, съгласно данните на МОМ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР