Конфликтът в Народния театър в момента е в компетенцията на

...
Конфликтът в Народния театър в момента е в компетенцията на
Коментари Харесай

Найден Тодоров: Казусът с Народния театър вече е от компетенцията на българския съд

Конфликтът в Народния спектакъл сега е в компетенцията на българския съд. Това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия министърът на културата Найден Тодоров.

По думите му артистичният митинг на Александър Морфов е излязъл отвън границите на това, което министерството може да направи. Все отново посочи, че в министерството е разкрил директория, в която са събирани документи за шефа Васил Василев.

" Материали от инспекцията, която е завършила без открити нарушавания, болнични. Има мнения, само че нито едно от тях не е изрично за открити нарушавания, които да доведат до уволнението на Васил Василев, нито пък на Александър Морфов ".

Повече от половината театрални институти в България може да излязат в недостиг доникъде на годината, в случай че не се промени методът на финансиране в културата и не се поправят законовите промени от 2019 година, предизвести министърът.

По думите му тогава са взети неверни политически решения, довели до срив във финансирането на театралните изкуства и парадоксално едно от нещата, които ги е избавило, са незабавните ограничения на страната по време на коронавирус рецесията.

Хроничното недофинансиране е част от културата от 90-те години насам, само че огромният проблем не е в неналичието му, а че то се разпределя погрешно - така наречен финансиране на численост, изясни Тодоров.

" Говори се за комерс, тъй като колкото повече аудитория имаме, толкоз повече дотация ще имаме съгласно актуалното законодателство. Това разумно измества въпроса - ние ще вършим просвета или ще вършим пазар? Културният пазар е за едни структури, които не са обвързани с страната. Държавата би трябвало да работи за културата на обществото посредством своите институти и това не се случва ".

В момента няма потребност от суматоха, тъй като не се приказва за някакви фрапантни корекции във финансовата политика, в това число и в областта на културата, съобщи Тодоров. Коментира още, че би трябвало да се работи за почтено възнаграждение на хората на изкуството.

" Ние даже не приказваме за високи заплати, а за относително почтени, тъй като заплатите в културния бранш са в областта на комичното. Не е безусловно неналичието на финанси, а методът, по който се финансира и това е тематика, която аз мога да слага на сътрудника, който ще ме наследи, мога да стартира подготовката, само че тази политика би трябвало да бъде осъществена от един постоянен кабинет ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР