Конфликтът в Нагорни Карабах не трябва за излиза отвъд пределите

...
Конфликтът в Нагорни Карабах не трябва за излиза отвъд пределите
Коментари Харесай

Илхам Алиев: Конфликтът в Нагорни Карабах не трябва да излиза отвъд пределите на Армения и Азербайджан

Конфликтът в Нагорни Карабах не би трябвало за излиза оттатък рамките на Азербайджан и Армения, съобщи в изявление за съветския "Първи канал " азербайджанският президент Илхам Алиев, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

"Конфликтът не би трябвало да излиза оттатък рамките на Армения и Азербайджан ", сподели президентът. Алиев акцентира, че спорът даже не навлиза в територията на Армения. "Въпреки артилерийския обстрел от арменска територия, ние не нанасяме никакви удари по територията на Армения, не прекосяваме на нейна територия, въпреки че има всички благоприятни условия за това ", сподели азербайджанският президент в изявлението си, излъчено през днешния ден.

По думите на Алиев Армения прави опити да въвлече в карабахския спор европейски страни и Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС). "Арменската страна се пробва да интернационализира този спор, а ние надлежно излагаме своята позиция за недопустимост на сходен метод ", съобщи президентът.

"Безусловно Турция като велика страна, като наш комшия, комшия в Южен Кавказ има цялостното право да взе участие в посредническа задача, която ще бъде осъществена след края на бойните дейности. Имайки поради, че сегашната посредническа задача в продължение на 28 години не докара до никакви резултати, а докара до безучастие, до това, което имаме сега, несъмнено, би трябвало да възприемем прагматичен метод - кой може действително да окаже положително влияние върху събитията в района за понижаване на ескалацията, определяне на дълготраен мир, развиване на съдействие. И, несъмнено, преди всичко, считам, че това са Турция и Русия ", означи Алиев.

По думите му Азербайджан на собствен ред има намерение да се върне на масата за договаряния след завършването на етапа на бойните дейности в Нагорни Карабах. "Когато приключи етапа на военно опълчване, естествено, ще се върнем на масата за договаряния. Впрочем Азербайджан през цялото време на бойните дейности е казвал, че не напущаме преговорния развой, разчитаме на политическото споразумяване, само че то би трябвало да е споразумяване. Не можем още 30 години да седим и да чакаме по кое време върху Армения ще бъде оказано съответното влияние ", съобщи Алиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР