Конфликтът в Газа може да вдъхнови извършители на терористични актове

...
Конфликтът в Газа може да вдъхнови извършители на терористични актове
Коментари Харесай

Шефът на МИ5: Конфликтът в Газа може да вдъхнови тероризма в Кралството

Конфликтът в Газа може да въодушеви причинители на терористични актове във Англия, съобщи ръководителят на английското контраразузнаване МИ5, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

При нападението на " Хамас " против Израел на 7 октомври бяха убити минимум 1400 души, доста от които цивилни, а още хиляди бяха ранени.

Повече от 2778 палестинци починаха, защото в отговор Израел нанесе въздушни удари по Газа и прекъсна достъпа на гориво, вода, храна и медицински консумативи до територията, в която живеят повече от два милиона души.

Генералният шеф на МИ5 Кен Маккалъм се причисли към сътрудниците си от службите от групата " Пет очи " (Five eyes) - Англия, Съединени американски щати, Канада, Австралия и Нова Зеландия - на събитие, проведено от ФБР.

Пред кореспонденти Маккалъм съобщи, че MИ5 обръща " доста огромно внимание " на събитията в Близкия изток. " Терористите могат да черпят ентусиазъм освен от нещата, които виждат да се случват в Обединеното кралство, само че и от нещата, които виждат да се случват в Близкия изток, на континента или другаде. "

" Така че би било неуместно да не обръщаме доста огромно внимание и ние го вършим. " Маккалъм съобщи, че МИ5 се концентрира изключително върху Иран, защото има опасения, че Техеран може да бъде обнадежден от спора в Газа.

" От дълго време явно сме обезпокоени от държанието на Иран в Обединеното кралство ", сподели той. " По-специално, последните към 18 месеца бяха изключително интензивна фаза на опасност, генерирана от Иран, на територията на Обединеното кралство. Очевидно е, че събитията в Близкия изток изострят опцията Иран да реши да се насочи в нова посока.

Коментарите на шефа на МИ5 идват, откакто полицията в Белгия простреля обвинен тунизийски екстремист, упрекнат в убийството на двама шведски футболни почитатели на улица в Брюксел в понеделник.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР