Конфликтът в Близкия Изток и продължаващата подкрепа за Украйна са

...
Конфликтът в Близкия Изток и продължаващата подкрепа за Украйна са
Коментари Харесай

Хуманитарна пауза? Какво ще предложат лидерите от ЕС на Близкия изток

Конфликтът в Близкия Изток и продължаващата поддръжка за Украйна са двете основни тематики в лидерската Среща на Европейски Съюз, която ще се организира през днешния ден (26 октомври) в Брюксел.

Това е първата среща на 27-те национални водачи след офанзивата против Израел на 7 октомври от палестинската войнствена формация Хамас, отбелязва Reuters.

Макар че всички страни от Европейски Съюз изрично осъдиха нападението, водачите мъчно се придържат към едно и също обръщение, като някои от тях акцентират правото на Израел на самоотбрана, а други угриженост за палестинските цивилни жители.

В навечерието на срещата на върха страните от Европейски Съюз се колебаеха дали да призоват за " филантропична пауза ", като някои твърдяха, че сходна мярка е от жизненоважно значение за доставянето на помощ в Газа, до момента в който други споделяха, че тя може да ограничи способността на Израел да се пази.

Дипломати обявиха, че Европейски Съюз наподобява се сплотява към компромисен апел за " паузи " в множествено число, защото това допуска къси спирания на боевете за съответни задачи, като освобождение на заложници или конвои с помощи, а не публично преустановяване на огъня.

Лидерите на Европейски Съюз, в това число френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц, към този момент посетиха Близкия изток, с цел да изразят взаимност с Израел и да поддържат дипломатическите старания за попречване на прерастването на спора в районна война.

Въпреки че въздействието на Европейски Съюз върху спора е непретенциозно, формалните лица се притесняват, че ескалацията му може да има съществени последствия за Европа, в това число повишаване на напрежението сред общностите, вероятни ислямистки офанзиви и огромен поток от бежанци.

" Нашата намира се организира в миг на огромна световна неустойчивост и неустановеност, изострени в последно време от събитията в Близкия изток ", съобщи Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет на водачите на Европейски Съюз, в писмото-покана за срещата на върха. " Тези събития изискват незабавното ни внимание, без да ни отклоняват от непрекъснатата ни поддръжка за Украйна. "

Украинският президент Володимир Зеленски ще направи послание към срещата на върха посредством видеовръзка, а поддръжката за Киев ще заеме първо място в декларацията на срещата на върха.

Европейски Съюз и неговите страни членки са дали милиарди евро помощ на Украйна след нахлуването на съветските сили през февруари предходната година. Но някои публични лица и дипломати показаха опасения, че в този момент Украйна би трябвало да се бори да получи същото политическо внимание и запаси от Запада, изключително от Съединени американски щати, заради новата рецесия в Близкия изток.

Срещата на върха няма да може да подпише многогодишните проекти за 50 милиарда евро финансова помощ и до 20 милиарда евро военна помощ за Украйна, защото те са част от по-широка бюджетна борба, която формалните лица се надяват да приключат до края на годината, добавя Reuters.

Лидерите ще проведат първия си спор по този бюджетен пакет, който съгласно дипломатите ще бъде оспорван.

" Трудно е да се изискат повече пари за бюджета на Европейски Съюз, когато националните бюджети са свити ", разяснява един от дипломатите на Европейски Съюз.

Според дипломатите има необятна поддръжка за повече средства за Украйна, само че други детайли от предлагането на Европейската комисия са по-спорни, защото страните се сблъскват с целите и източниците на финансиране.

Отделно от това, Комисията изиска спомагателни 15 милиарда евро за справяне с миграцията и спомагателни средства за покриване на увеличените разноски по заеми за общия дълг на Европейски Съюз, защото лихвените проценти се покачват, добавя Reuters.

На срещата България ще бъде показана от министър-председателят акад. Николай Денков, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Преди съвещанието на Европейския съвет министър председателят ще се срещне със заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова и ще беседва с представители на интернационалната организация „ Репортери без граници “.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР