Конфликтът на израелско-ливанската граница достигна ново ниво на напрежение след

...
Конфликтът на израелско-ливанската граница достигна ново ниво на напрежение след
Коментари Харесай

Напрежение на израелско-ливанската граница: „Хизбула“ изстреля ракети „Катюша“ по Северен Израел

Конфликтът на израелско-ливанската граница доближи ново равнище на напрежение откакто подкрепяната от Иран ливанска шиитска формация „ Хизбула “ изстреля десетки ракети „ Катюша “ по Северен Израел. Това е първата по рода си офанзива върху региона на Бейт Хилел и съставлява забележителна ескалация в дългогодишния спор.

Подробности за офанзивата

Според изказването на „ Хизбула “, офанзивата е била в отговор на неотдавнашните израелски удари по Ливан, които включват офанзиви, ориентирани към селата Кафр Кила и Деир Сарян. В отговор на тези дейности, групировката е изстреляла към 50 ракети по израелска територия.

Израелските медии оповестяват, че огромна част от ракетите са били прехванати от системата за противоракетна защита „ Железен купол “, която е предопределена да пази страната от сходни закани.

Реакции и последици

Ливанските чиновници от силите за сигурност потвърдиха броя на изстреляните ракети, наблягайки сериозността на обстановката. Израел, от своя страна, продължава да ускорява ограниченията си за сигурност и приготвя отговор на нападението.

Ескалация на спора

Ситуацията на израелско-ливанската граница е доста влошена в последните седмици, изключително след убийствата на военния пълководец на „ Хизбула “ Фуад Шукр и водача на политическото крило на „ Хамас “ Исмаил Хания. Тези събития провокираха още по-голяма увереност у „ Хизбула “ да отмъсти на Израел, като употребява военната си мощност.

Международни реакции

Международната общественост следи деликатно ескалацията на спора, като доста страни приканват за неотложно преустановяване на военните дейности и започване на договаряния за спокойно разрешаване на спора. Ситуацията остава напрегната, а опциите за дипломатическо решение стават все по-необходими.

Командир на „ Хамас “ почина при израелски въздушен удар в Западния бряг

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР