Конфликтът е пред етап на ескалация, очаква се да започне

...
Конфликтът е пред етап на ескалация, очаква се да започне
Коментари Харесай

Ген. Събев: Конфликтът в Газа е пред ескалация, Хамас си има подземен град

Конфликтът е пред стадий на ескалация, чака се да стартира наземната интервенция на Израелските отбранителни сили в Газа. Очевидно е, че се дава повече време на дипломацията. Също по този начин и доподготовката на израелската войска за тази сложна интервенция в мощно урбанизирана среда. Тя се отличава в доста връзки от класическите военни интервенции. Още повече, че няма симетрични съперници. Това каза първият боен представител на България в НАТО ген. Съби Събев в студиото на " Денят ON AIR ".
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 706
По думите му израелската войска е извънредно мощна във всяко едно отношение.

" Имаме и терористична организация, която основно разчита на методите на терористичните акции. Въпреки дипломатическия маратон, който се организира и сега, не чакам да се откри дипломатическо решение на този спор, защото доста е злокобна тази интервенция - за толкоз малко време да се унищожат близо 1400 души, мирни жители. Това не може да се елементарни от нито една страна, още повече от Израел, която има дълъг опит в тази битка с терористичните организации ", допълни ген. Събев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че до момента в който тече подготовката за интервенцията, ударите на Израел ще продължат.

" Имаме информация, че дневно се реализират по 300-400 удара. Това е подготовка на бойното поле за една такава интервенция, само че да забележим по кое време ще приключи този стадий, с цел да се премине към масираната фаза. Ще стигнат до дъно, колкото и да продължи интервенцията, задачата е спорът да не се разрасне отвън този район. Такъв риск има ", акцентира първият боен представител на България в НАТО.

Според него Израел има задоволителни сили, с цел да противодейства и на " Хизбула ".

" Хамас " се финансира основно от Иран, от арабските страни. Използват и криптовалута, само че не знам до каква степен е достоверна тази информация. Ако погледнем кой има интерес от този спор - най-вероятно това са Иран и Русия. Големият проблем е, че когато се стартира една война, всяка страна би трябвало да има тактика за излизане от войната. Не съм сигурен, че " Хамас " има такава тактика, може би и Израел няма ", разясни ген. Събев.

И счита, че Израел надали ще се откажат от сухопътната интервенция: " Съединени американски щати предизвестяват Израел дали да се втурне масирано в една такава интервенция или тази интервенция да господства повече като такава на специфичните сили. Хората, които са употребявани като жив щит, са огромен проблем. Това възпира и Израел да стартира доста бързо интервенция, тъй като при по-голям цивилни жертви, Израел ще бъде сатанизирана. "

Ген. Съби Събев е безапелационен, че Израел ще внимава в цялата интервенция да не пострадат заложниците: " В момента се водят диалози с Червения кръст за освобождението на 50 заложници, само че договарянията са се провалили. Не имам вяра да се стигне до " наводнение " на тунелите, тъй като никой не им знае точната система - това е един под земята град, " метрото на Газа ", би трябвало да е ясно кой тунел накъде води, какво има в него. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР