Конфликт с родителите, конфликт или връстниците, провал в училище, страх

...
Конфликт с родителите, конфликт или връстниците, провал в училище, страх
Коментари Харесай

Опитите за самоубийство във Варна намаляват

Конфликт с родителите, спор или връстниците, неуспех в учебно заведение, боязън от бъдещето, самотност и отменяне. Това са най-често срещаните причини за опит за самоубийство измежду младежите във Варна.

Това разкри проф. доктор Снежа Златева, шеф на Клиниката за интензивно лекуване на остри отравяния и токсикоалергии към Военноморска болница – Варна и началник на фондация " Суицидопревенция ".

Жените по-често прибягват до опит за самоубийство, само че мъжете са по-рисковата група, тъй като те вършат по-фатални опити, демонстрират наблюденията на експерта.  

Самоубийствата във Варна понижават. В годините на преход взривът им е бил в пика на измененията към 2000 година От 2009 година насам се следи лек спад на честотата. Преди дневно е имало по приблизително 4 опита за самоубийство, до момента в който в този момент са сред 250-300 на година. 

Досега фондация " Суицидопревенция " е помогнала на 836 души, протегнали ръка на живота си. Само тази година броят им е 136, в границите на Програма за предварителна защита на самоубийствата измежду деца и младежи, подкрепена от Община Варна.

Сред хората, на които тази година е оказана поддръжка, са 21 души, ненавършили 18 години, а други 39 са на възраст под 30 години. Опиталите да сложат завършек на живота си на възраст над 30 години са 76. 

Програмата се осъществя от фондация " Суицидопревенция ", в партньорство с Клиниката по токсикология към Военноморска болница и Центъра за незабавна здравна помощ във Варна.

Целта на програмата е да се окаже спешна помощ при опит за самоубийство и поддръжка за превъзмогване на рецесията. Освен това се съветват и околните. Като цяло дейностите са ориентирани към толерантно приемане назад в фамилната и другарската среда. 

В рамките на програмата се образоват се педагози, учители и посредници, с цел да могат да разпознават началните признаци на обезсърчение и изолация при децата. 

Наскоро в Клиниката по токсикология са имали пациент с трети опит да постави завършек на живота си. И трите пъти това става посредством самонатравяне, като при последния опит медикаментите са били комбинирани с алкохол, разкри проф. Златева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР