Конфликт от десетилетия може да е на път да се

...
Конфликт от десетилетия може да е на път да се
Коментари Харесай

ИЗВЪНРЕДНО: Сблъсъци по границата между Азербайджан и Армения

Конфликт от десетилетия може да е на път да се възобнови, защото тази седмица се появиха известия за офанзиви по границата сред Азербайджан и Армения. Арменското министерство на защитата съобщи, че въоръжените сили на Азербайджан са направили артилерийски удари против арменските гранични градове през днешния ден сутринта. Според арменското министерство на защитата ударът е включвал дронове и огнестрелни оръжия с огромен диаметър, стреляни по посока на Горис, Сотк и Джермук.

Министерството на защитата на Азербайджан отговори с изказване, в което признава ударите, само че сподели, че те са " дребни по мащаб " и " целят да подсигуряват сигурността на границите на Азербайджан ". В понеделник азербайджанското министерство на защитата упрекна арменските сили, че са стреляли с дребни оръжия по посоките на селището Новоивановка в региона на Гадабай и селището Хусулу на региона на Лачин покрай границата на двете страни. Армения отхвърли обвиняванията.

Миналия месец двете страни се сблъскаха за противоречивия район Нагорни Карабах, зона без изход на море сред Източна Европа и Западна Азия, която е обитаема и следена от етнически арменци, само че се намира на територията на Азербайджан. Размириците в района са отпреди десетилетия и датират от разпадането на Съветския съюз, когато районът, подкрепян от Армения, разгласи самостоятелност от Азербайджан. Азербайджан от дълго време твърди, че ще си върне територията, която е интернационално приета за азербайджанска.

Русия, арменски съдружник по сигурността, поддържа мироопазващи сили в района, откакто посредничи за съглашение за преустановяване на огъня при започване на ноември 2020 година, поставяйки завършек на съвсем двумесечен спор, който умъртви минимум 6500 души, съгласно " Ройтерс ". В понеделник вечерта Съединени американски щати насочиха апел за „ неотложно преустановяване на военните дейности “, съгласно изказване на кабинета на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

" Съединените щати са надълбоко загрижени за известията за офанзиви по арменско-азербайджанската граница, в това число докладвани удари против селища и цивилна инфраструктура в Армения ", съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкен.

" Както от дълго време сме изяснили, не може да има военно решение на спора. Ние настояваме за неотложно преустановяване на всевъзможни военни дейности ", добави той.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР