Конфликт и военна офанзива, който не може да бъде разрешен

...
Конфликт и военна офанзива, който не може да бъде разрешен
Коментари Харесай

Нинова натърти: Не сме и няма да даваме военна помощ на Украйна

" Конфликт " и " военна атака ", който не може да бъде позволен със наказания, които може да ударят и страната ни, а единствено с дипломация. България не може да изпраща на Украйна военна техника, единствено филантропична помощ и решение за първото не е било взимано. Има ембарго от Европейски Съюз (каквото явно не важи за някои страни членки, които към този момент пращат военна помощ на Украйна, б.р.).

Така лидерката на Българска социалистическа партия - по съвместителство и стопански вицепремиер и министър - Корнелия Нинова заключи позицията на партията си по отношение на войната, която Русия води в прилежащата си страна. Днес социалистическата партия организира пленум, решенията от който, по думите на Нинова, били признати с безспорното болшинство от 104 гласа " за ".

Първо, лидерката на социалистите разгласи, че стъпвайки на историята и традициите на партията, " Българска социалистическа партия в цялата си история е била партия на мира " (подробности като това дали е приемник на Българска комунистическа партия и Народния съд, например, не се загатнаха, б.р.).

После Нинова уточни, че партията осъждала " ескалацията на спора и военната атака " на Русия в Украйна. Но интернационалната общественост трябвало да постави завършек на интернационалните стандарти. Какво има поради под това, Корнелия Нинова не посочи.

После соцлидерката отново съобщи, че Българска социалистическа партия не поддържа налагането на наказания против Русия. Както е известно, тя, както и определяната като русофилска партия " Възраждане ", не поддържаха в тази й част общата декларация на Народното събрание, с която да се осъди нашествието в Украйна. По искане на левицата, след през целия ден совалки и персоналните молби на премиера Кирил Петков, левицата предложи точките от декларацията да се гласоподават една по една, с цел да се въздържи във връзка с глобите.

Лидерката на социалистическата партия опита да изясни претекстовете по този начин: едно, че глобите в предишното не довели до упования резултат, второ - че можело да рефлектират върху българската стопанска система.

На въпрос по какъв начин тогава може да бъде спрян Владимир Путин, Нинова разгласи, че левицата упорствала за неотложно прекъсване на военните дейности от страна на Русия и следваща дипломация. Такива информации към този момент имало - безусловно се търсело единствено мястото на срещата сред двете страни. Навярно Корнелия Нинова засяга последното известие на украинския президент Володимир Зеленски в профила му във фейсбук, че е склонен на мирни договаряния, като по-рано Зеленски отхвърли мястото да е Беларус.

Тя обаче не загатна и разпореждането на Путин към армията - да приготви стратегическите сили за въздържане, в които влиза и нуклеарното оръжие.

Вече като стопански министър Нинова отхвърли и някои " спекулации " - че държавното управление е дало единодушие за военна помощ за Украйна. Такива информации имаше по-рано денем, тръгнали от изявление на украинския дипломат у нас Виталий Москаленко. Той уточни, че България ще помогне със снаряди и патрони, които ще бъдат доставени по въздушен път - през Полша.

За повторно Нинова опровергава български експорт към Украйна.

" Правителството не е взимало такива решения ", съобщи.

И акцентира, че Междуведомствената комисия за експортен надзор и разпространяване на оръжията за всеобщо заличаване, имала кардинално решение да не изнася оръжия за Украйна, взето след подписването на Минското съглашение.

Икономическата министърка се базира и на правилник на Съвета на Европейски Съюз от юли 2014-а, въвеждащ ограничаващи ограничения, което Нинова дефинира като на процедура " ембарго " за експорт към Украйна. Не стана ясно по какъв начин Германия и Полша, да вземем за пример не са повлияни от това " ембарго " и дадоха обещание военна помощ на Киев.

На последно място, лидерката направи отпратка към настояванията за анулация на честванията на 3 март и преосмисляне на това кой е най-значимият народен празник на България. Събитията в Украйна не трябвало да се употребяват за " корист с историческата памет ", съобщи тя.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР