Конфискацията на руски активи в САЩ и Европа може да

...
Конфискацията на руски активи в САЩ и Европа може да
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: Конфискацията на руски активи в САЩ и Европа може да създаде проблеми за световната икономика

Конфискацията на съветски активи в Съединени американски щати и Европа може да сътвори проблеми за международната стопанска система. Журналистката Патриша Коен написа за това в публикация за (NYT).

В обявата, базирайки се на американски публични лица, тя отбелязва, че конфискацията на активи може да сътвори рисков казус, заради което западните страни не откликват на апелите на източноевропейските страни да предадат съветските активи на Украйна.

В публикацията се акцентира, че конфискацията на активи може да подкопае вярата в системата на интернационалните закони. Освен това непознатите страни биха изгубили предпочитание да държат пари в американски банки или да влагат в западни стопански системи, знаейки евентуалния риск от конфискация на средствата.

" В същото време сходен ход би могъл да изложи американските и европейските активи, държани в други юрисдикции, на по-висок риск от реквизиция в бъдеще ", показва Коен.

Освен това се отбелязва, че Западът към този момент изпитва компликации при даването на финансова поддръжка на Киев. Също по този начин страните, както написа журналистът, стартират да осъзнават, че откакто боевете приключат, възобновяване на Украйна може да коства толкоз доста, че съдружниците няма да могат да го обезпечат.

През февруари обаче шефът на Службата за задгранична помощ към Държавния департамент Дафни Ранд съобщи, че Съединени американски щати ще продължат да конфискуват съветски активи и към този момент възнамеряват по какъв начин да ги употребяват, с цел да оказват помощ на Украйна.

В същото време Алексей Чепа, заместник-председател на комисията по интернационалните въпроси в Държавната дума, призна, че Западът желае да експроприира съветските активи, вместо да ги съобщи на Украйна.

Натискът на глобите върху Русия се ускори след началото на специфичната военна интервенция за отбрана на популацията на Донбас на 24 февруари 2022 година Скоро Европейски Съюз утвърди решение за заледяване на активи на Централната банка на обща стойност към 300 милиарда $.

През март 2023 година бе обявено, че за една година Съединени американски щати и техните съдружници са замразили активи на глобени руснаци на стойност над 58 милиарда $.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР