Конфискацията на имущество може да се направи и без да

...
Конфискацията на имущество може да се направи и без да
Коментари Харесай

Може да има конфискация без присъда, обяви генерален адвокат на съда на ЕС

Конфискацията на имущество може да се направи и без да има влезнала в действие присъда за закононарушение. Това е мнението на генералния юрист в Съда на Европейски Съюз Елинор Шарпстън по делото, заведено от антикорупционната комисия КПКОНПИ против банкера Цветан Василев. Казусът стигна до Люксембург, откакто арбитър Катерина Енчева от Софийския градски съд изпрати преюдициално питане и спря делото против Василев до произнасянето на европейските съдии. В запитването бяха дефинирани шест въпроса, измежду които имат ли право страните членки на Европейски Съюз да одобряват закони, позволяващи имущество да се лишава, без да има влезнала в действие присъда.

Процедурите по гражданска конфискация и наказателно дело са обособени и не зависят една от друга, е мнението на генералния юрист. Решение по питането на българския съд към този момент няма. Постъпило е единствено мнение.

Според Шарпстън гражданското дело за лишаване е фокусирано върху имуществото, а не върху личността, както е при престъпните обвинявания. " Конфискацията не е обвързвана с изхода от наказателното дело и няма значение обвиняванията ще бъдат потвърдени ", написа тя.

Към момента делото за отнемането на имуществото на Василев остава висящо, защото по преюдициалното запитване няма дефинитивно изговаряне. КПКОНПИ желае от банкера и 27 юридически лица, свързани с него, да се конфискува имущество за над 2 милиарда лева Срещу него и още 18 обвинени тече и наказателно дело в спецсъда.

Становището на генералния юрист идва съвсем година, откакто ръководещите одобриха законови промени, съгласно които гражданската конфискация продължава, без значение дали обвиненият е бил оневинен или делото прекъснато. Те бяха импортирани незабавно от тогавашния народен представител и сегашен правосъден министър Данаил Кирилов. Целта бе да се преодолее тълкувателно решение на Върховия касационен съд (ВКС), съгласно което делото за конфискация би трябвало да се приключи, в случай че обвиненият е бил оневинен или следствието – прекъснато. Решението на Върховен касационен съд засягаше единствено делата по остарелия закон за конфискация, само че от КПКОНПИ реагираха доста остро и обявиха, че по този метод ще се прекратят над 20 процеса, измежду които и този против някогашния зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров. Малко по-късно Народното събрание одобри поправките. Въпреки това КПКОНПИ е на крачка да загуби делото против тогавашния народен представител.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР