Конфигурацията, която издигна правителството на Кирил Петков, няма да има

...
Конфигурацията, която издигна правителството на Кирил Петков, няма да има
Коментари Харесай

Димитър Ганев: ПП, БСП и ДБ няма да имат мнозинство

„ Конфигурацията, която издигна държавното управление на Кирил Петков, няма да има болшинство. Това е изрично от днешна позиция и мъчно би могло да бъде друго. Опозицията от предходното Народно заседание – ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “, ще има болшинство в идващия парламент. Относителната тежест на ГЕРБ в новото Народно заседание ще бъде по-висока или сходна, същото се отнася и до Движение за права и свободи, а за „ Възраждане “ даже чакаме двоен растеж на представителството “. Това съобщи в изявление за БГНЕС политологът Димитър Ганев от Изследователски център „ Тренд “.

Той е безапелационен – коалиция сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ е невъзможна, тъй като слага под подозрение базови политически консенсуси.

Но макар че в този момент мъчно можем да си представим по какъв начин главните политически партии – ГЕРБ и Политическа партия, ще седнат на масата на договарянията след предварителните избори на 2 октомври, поради тежките обвинявания, които си разменят и даже правосъдните разногласия сред водачите им, различен вид няма.

„ Сега този лагер (на „ смяната “) няма да може да излъчи кабинет и ще е нужна колаборация сред лагера на статуквото и лагера на смяната. Друг вид за кабинет няма. Ще забележим дали нашият политически хайлайф ще постъпи отговорно в обстановка, в която би трябвало да се създадат доста тежки взаимни отстъпки поради тежките думи, които бяха казани в последните няколко месеца. Ще забележим дали е подготвен на прага на социално-икономическата рецесия, в която се намира освен България, само че и Европа, да прояви отговорност и да сглоби някаква настройка “, съобщи Ганев.

„ Това значи, че единственият вид за конфигурации след изборите би могъл да бъде на партии от враждуващи лагери “, акцентира политологът.

„ На каква основа може да се направи една последваща коалиция? Вероятно тази настройка, за която загатнах, ще бъде още веднъж безалтернативна и ще сме изгубили три месеца без работещ парламент и без работещо постоянно държавно управление “, уточни политологът.

Политическият Франкенщайн няма да се появи незабавно след изборите на 2 октомври, само че задълбочаващата се политическа рецесия, съчетана с тежка социално-икономическа, може да докара до неговото основаване. Времето на месиите свърши, само че може да пристигна времето на месианските хрумвания, предизвести той и не изключи опцията да не се сформира държавно управление след 2 октомври, само че тогава би трябвало да си отговорим на въпроса какво ще се промени през идващите 3 месеца, през които служебният кабинет ще продължи да действа и ще влезем в нова акция.

Според него, отварянето на конституционния спор е отваряне на кутията на Пандора. „ Конституцията ни потвърди, че не е преходна и реши доста проблеми, в това число ни вкара в Европейски Съюз и НАТО “, безапелационен е Ганев.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР