Конференцията на католическите епископи в Испания откри повече от 728

...
Конференцията на католическите епископи в Испания откри повече от 728
Коментари Харесай

Испанската католическа църква: 728 сексуални насилници от 1945 г. досега

Конференцията на католическите епископи в Испания откри повече от 728 полови насилници в църквата след показанията на 927 жертви.


Според отчета на църквата 83 от жертвите и 99% от насилниците са мъже, като 60% от тях са починали; 50% от причинителите са свещеници, а останалите са църковни чиновници

Повечето от случаите са от предишния век, като 75% от тях са отпреди 1990 година

Разследването към момента е в ход и отчетът ще се актуализира от време на време, оповестява „ Лос Анджелис Таймс “.

Докладите са събрани в службите за отбрана на малолетни, направени от църквата през 2019 година

Цифрите на насилниците евентуално са доста по-високи, защото църквата включва отчети от 2019 година, а не тези, за които е знаела преди този момент, написа испанският вестник „ Ел Пайс “.

В момента тече второ следствие на частна адвокатска адвокатска фирма, поръчано от Испанската епископска конференция, съгласно която жертвите евентуално са хиляди.

Доскоро испанската черква не желаеше да организира следствия или да дава информация за случаи на полови похищения.

По-рано тази година испанският държавен прокурор се оплака, че епископите укриват информация. Епископите отхвърлиха това.

" Членовете на тази наша черква са наранили други членове на църквата или обществото ", съобщи Сесар Гарсия Маган, общоприет секретар на Испанската епископска конференция, при представянето на отчета.

" И затова изпитваме болежка и позор ", добави той.

Разследването е безсмислено, в случай че не докара до промени в методите, по които децата са предпазени, а нарушителите са сложени настрани, подцерти генералния секретар.

Църквата е отворена за шерване на резултатите от следствието, в случай че това значи, че " половите злоупотреби няма да влязат в сърцето на църквата ", сподели Маган.

В отчета се споделя, че случаите са станали най-вече в учебни заведения, семинарии и постройките на енориаршията.

През 2022 година испанският парламент гласоподава за започване на първото публично следствие, ръководено от омбудсмана на страната, за степента на половите похищения, осъществени от свещеници и църковни чиновници, откакто " Ел Пайс " разгласява изказвания за злоупотреби, включващи повече от 1200 жертви.

Независимата комисия на омбудсмана е събрала свидетелства от 445 жертви по-рано тази година, само че следствието продължава.

Най-мащабното сходно следствие се организира в Австралия през 2017 година, където се откри, че 7% от католическите свещеници са упрекнати в корист с малолетни в интервала 1980-2010 година

Водените от съдии следствия в Ирландия от 2005 година насам съществено подкопаха тогавашното преобладаващо въздействие на Католическата черква в ирландското общество и политика.

Според без значение следствие от 2021 година във Франция към 330 000 деца са станали жертви на полови похищения от 1950 година до 2020 година от Католическата черква и обвързваните с нея организации.

В Португалия експертна група съобщи тази година, че повече от 4800 лица може да са били жертви на полови похищения над деца в Католическата черква. / БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР