Конференцията е във важен момент, когато се изготвят различни програми

...
Конференцията е във важен момент, когато се изготвят различни програми
Коментари Харесай

Вълчев: ЕК отделя в следващия програмен период 10 млрд. евро за наука в сферата на храните

Конференцията е във значим миг, когато се изготвят разнообразни стратегии за идващия програмен интервал. Това сподели през днешния ден в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев. Той взе присъединяване в Знаковата конференция " Храни 2030 ", една от най- значимите прояви на Министерството на образованието в границите на Европредседателството, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

350 учени от 32 страни разискват два дни в Аграрния университет в Пловдив разнообразни аспекти на храните.

" В многогодишната рамка, която предложи Европейската комисия, са увеличени средствата за научни проучвания макар рестриктивния като цяло бюджет, повлиян от напускането на Англия " - сподели още министър Вълчев. " Десет от стоте милиарда са планувани за научни разработки в региона на храните. Това е значима тематика. Ако в миналото в предишното Европа е била загрижена на първо място за продоволственото си обезпечаване, през днешния ден ние приказваме повече за качеството на храните, за резистентност, за биоразнообразие, което се получава с помощта на науката. "

Основната стратегия, в която ще бъдат разпределени средствата за научни проучвания, е " Хоризонт Европа ", сподели още министър Вълчев. Той сподели, че българските висши образователни заведения и научни организации имат капацитета да вземат участие, само че в случай че го вършат дружно, в мрежи, той става доста по- огромен. Като образец министър Вълчев уточни свързването на Аграрния университет и Университета за хранителни технологии в Пловдив, които имат шанса да работят в една сфера.

Министър Вълчев прегледа с забележим интерес изложбата на храни и разработки, ситуирана в две от постройките на Аграрния университет под общото име " Food village ". Той се срещна и със студенти от Южна Африка- 15 момчета и девойки, които са пристигнали да учат земеделски науки в Пловдив. Пред събралите се в аулата на Аграрния университет учени, участници в конференцията, министър Вълчев обърна внимание и на друга една конференция, в която ставаше дума за двойния стандарт на храните за страни от Източна Европа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР