Конференция Западните Балкани събра в София политици и експерти в

...
Конференция Западните Балкани събра в София политици и експерти в
Коментари Харесай

Какви са акцентите на конференцията за Западните Балкани в София

Конференция " Западните Балкани " събра в София политици и специалисти в региона на геополитиката, интернационалните връзки и националната сигурност.

София

Интеграцията на Западните Балкани в общоевропейския диалог е главната тематика, която се разисква през днешния ден тук на извънредно високо равнище. Беше посочено и постигнатото досега, а точно намаляването на цените на роуминга в страните от Западните Балкани със 70%, като задачата оттук-насетне е да се стигне до цялостно унищожаване на роуминга до 2021 година, т.е., за 2-3 години напредък, нещо което на Обединена Европа е лишило повече от 10 години. Българският еврокомисар Мария Габриел уточни досега, че по стратегия " Еразъм+ " са били финансирани повече от 40 000 студенти от и за Западните Балкани и посочи, че е извънредно значимо да се влага в младежите, с цел да се спре приключването на мозъци и програмата " Еразъм " да продължи освен за Северна Македония и Сърбия, а и за останалите страни от Западните Балкани.
Ангел Джамбазки - евродепутат: Най-вече целим да формулираме още един път ясна и недвусмислена българска позиция и политика във връзка с нашия интерес на Балканите. Това, което ние желаеме да реализираме, е ясно и гласно да формулираме своите цели и задания, една от които е признаването и гарантирането на правата и законните ползи на българската общественост в Северна Македония, на хората с българско национално съзнание в Северна Македония. Защото сега целият диалог се върти към историята. Тя е безспорна и се основава на историческите извори, само че нашето усещане е, че нашите другари се пробват да ни оставят единствено в тази тематика, като спорят за безспорните исторически обстоятелства. Всъщност огромната задача сега е да се огласи, да се формулира българската общественост в Република Северна Македония. Мария Габриел - еврокомисар по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша: За мен е доста значимо, че новата Европейска комисия дава ясна поръчка, че Западните Балкани ще бъдат един от водещите цели. Европейски Съюз беше и измежду първите помогнали при земетресението в Албания - 15 милиона евро бяха отделени единствено преди 3 дни, с цел да могат да оказват помощ бързо да се възстановят. Разбира се, че това не е задоволително. На мен доста би ми се желало да наблегнем на три значими неща: нуждата от вложения, да се акцентира на инвестицията в гениите, тъй като приключването на мозъци е доста огромен проблем, и несъмнено тематики, свързани със сигурността.
Страните от Западните Балкани би трябвало да решат своите проблеми от предишното преди да бъдат признати в Обединена Европа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР