Конференция, посветена на ситуацията в Либия, започва днес в Берлин.

...
Конференция, посветена на ситуацията в Либия, започва днес в Берлин.
Коментари Харесай

В Берлин започва конференция за ситуацията в Либия

Конференция, отдадена на обстановката в Либия, стартира през днешния ден в Берлин. В договарянията ще вземат участие представители на над 10 страни.
За присъединяване във форума са поканени също министър председателят на интернационално приетото либийско държавно управление Файез Сарадж и командирът на така наречен Либийска национална войска Халифа Хафтар.
Часове преди срещата в Берлин от държавния департамент на Съединени американски щати оповестиха, че спорът в Либия става от ден на ден като този в Сирия, а министър председателят на либийското държавно управление на националното единодушие Файес Сарадж изиска разполагане на интернационалните сили за отбрана в Либия при положение, че либийският пълководец Хафтар възобнови военните дейности.
По-рано пратеникът на Организация на обединените нации за Либия Гасан Саламе прикани командирът на либийската национална войска да вдигне блокадата на главните пристанища в Източна Либия откакто по рано войските на Хафтар стопираха износа на нефт, на който разчита цялата страна.
"Точно по тази причина има берлинска конференция, с цел да кажем на господин Хафтар и на всички останали, че в действителност има доста страни, които поддържат войната от едната и от другата страна, само че интернационалната общественост, уповавам се, е стигнала до заключението, че разпалването на спора носи огромен риск ".
Днешните диалози в Германия са самобитно продължение на извършения тази седмица опит на Русия и Турция да посредничат за слагане на завършек на спора по кротичък път.
До сключване на съглашение в Москва не се стигна, защото Хафтар си потегли с претекста, че планът подценява доста от настояванията на либийската войска.
Европейските страни желаят стабилизиране на Либия, която поради вътрешния безпорядък стана основният директен пункт за мигранти от Африка към Европа през Средиземно море.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР