Конференция на високо равнище за обсъждане на ключови предизвикателства и

...
Конференция на високо равнище за обсъждане на ключови предизвикателства и
Коментари Харесай

МВФ: Енергийната сигурност остава предизвикателство пред Източна Европа

Конференция на високо ниво за разискване на основни провокации и разновидности на политики за района на централната, източната и югоизточната стопанска система (CESEE), озаглавена " Създаване на политики в бурни води: Насърчаване на устойчивостта в Централна Източна и Югоизточна Европа (CESEE) ", е проведена взаимно от Международният валутен фонд (МВФ) и Хърватската национална банка (CNB) на в Дубровник, Хърватия.

Събитието събра над 100 участници , в това число представители на държавното управление на Република Хърватия, шефове на централни банки и министри на финансите от района на CESEE, представители на Европейската комисия, Европейската капиталова банка, Европейската банка за възобновяване и развиване , както и известни стопански специалисти.

Едно от най-трудните провокации пред района е енергийната сигурност . Войната на Русия против Украйна ограничи доставките на газ и фрапантно усили цените на силата. Участниците в конференцията се съгласиха, че зеленият преход би трябвало да се ускор и, с цел да се усъвършенства енергийната сигурност на района и да се понижат белезите от енергийната рецесия. Това значи амбициозни цели за излъчванията на парникови газове и централна роля на ценообразуването на въглеродните излъчвания за постигането им.

Неотдавнашните разтърсвания и възходящата геоикономическа фрагментация подлагат на тестване устойчивостта на трансграничните вериги за доставки . Участниците подчертаха, че страните от CESEE могат да се възползват от опциите в един по-фрагментиран свят, като останат отворени за привличане на нови вложения и търговски потоци и като следват други политики, които ги вършат привлекателни места за правене на бизнес - по-силно ръководство, по-добро обучение и усъвършенствана инфраструктура .

И най-после, полемиката се концентрира и върху това по какъв начин да се победи настойчиво високата инфлация , провокирана от пандемията и засилена от енергийната рецесия, като в същото време се поддържа икономическото възобновяване. Паричната, фискалната и структурната политика ще би трябвало да работят взаимно . Това значи строга парична политика, амбициозна фискална консолидация , както и промени за поощряване на растежа, в това число за облекчение на напрежението на пазара на труда.

" Коронавирус и войната на Русия в Украйна оставиха в завещание висока инфлация и невисок напредък в стопанските системи на Централна, Източна и Югоизточна Европа. В съпоставяне с нашите прогнози преди Коронавирус, районът претърпя кумулативна загуба на доходи от 50 милиарда евро . С верния избор и вярното осъществяване политиците през днешния ден могат да възстановят този недостиг и да оставят завещание толкоз продължително, толкоз сполучливо — и толкоз красиво — като Дубровник ", сподели ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева в умозаключение на своите бележки.
 Кристалина Георгиева поддържа България за еврозоната
Кристалина Георгиева поддържа България за еврозоната

Регионът на Югоизточна и Централна Европа е посочил " мощно възобновяване "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР