Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с председател

...
Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с председател
Коментари Харесай

КРИБ към Радев, Гълъб Донев и партиите: Всяко ново отлагане на влизането ни в Шенген е пагубно за българския бизнес

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с ръководител Кирил Домусчиев прикани изпълнителната и законодателната власт за бързи дейности, с които страната ни да бъде приета в Шенген. От организацията излязоха с отворено писмо до президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев, министрите на правораздаването, външните и вътрешните работи, както и до парламентарните групи.

" Обръщаме се към изпълнителната и законодателната власт в България, към политическите партии и към обществеността, с цел да заявим изрично, че влизането на България в Шенген не следва да се отсрочва за следващ път. Трябва да се подхващат извънредно решителни дейности в оставащите дни и часове, с цел да бъдем признати в шенгенското пространство. Всяко ново отсрочване е пагубно за българския бизнес и нанася освен големи вреди върху промишлеността и стопанската система ни, а въздейства и върху целия публичен интерес на българските жители ", пишат от КРИБ.

Те показват, че България от дълго време е изпълнила всички условия за приемането ни в Шенген, само че " въпросът от механически се трансформира в политически ". " Като представители на национално виновния български бизнес считаме, че влизането на България в Шенген е национална цел, която стои над партийните ползи. Считаме, че страната ни губи с всеки минал ден опциите за възстановяване на капиталовия климат и за привличане на вложения. Целият бизнес желае да се развива без транспортни формалности и затруднения и чака да употребява икономическите облекчения от премахването на границите ", гласи още позицията им.

" Дотук сме създали всичко належащо, само че би трябвало в оставащите дни и часове да се подхващат още по-решителни дейности. Напомняме на българската дипломация, че главните канали за влияние, които са употребявани до момента, явно не работят. Нека да се обърнем към положителните практики от вековете, които включват техники като посредничеството, положителните услуги, и в случай че те не сработят, естествено е да се прибегне към института на реципрочността, който включва приемането даже и на фрапантни ответни ограничения към тези, които слагат България години наред в дискриминационно състояние. Това изключително се отнася за страни членки на Европейски Съюз с потвърден двойствено дискриминационен метод към страната ни. Нека да наложим нашата позиция, че опазването на външните граници на Европейския съюз е обща отговорност на страните членки ", пишат от КРИБ.

От Конфедерацията са уверени, че ще бъде " безспорна неправда ", в случай че не бъде призната страната ни в Шенген.

Припомняме, че Нидерландия одобри резолюция срещу приемането ни в Шенгенското пространство, а по-късно и Австрия ни сподели " не ". Очаква се същото да гласоподава и Швеция. Европейската комисия и евродепутатите няколко пъти приканват България, Румъния и Хърватия да станат членки, само че това зависи от единодушието на всички страни в Европейски Съюз.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР