Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) отправя молба

...
Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) отправя молба
Коментари Харесай

КРИБ недоволни от допълнителния корпоративен данък. Искат среща с Денков

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) насочва молба за незабавна среща с министър-председателя акад. Николай Денков по отношение на въвеждане на най-малък спомагателен налог в България със законопроект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, стана ясно от писмо, изпратено до премиера и медиите.

Молбата за незабавна среща е във връзка разискване на плануваните за гласоподаване правила за въвеждане на в допълнение облагане с най-малък ефикасен налог от 15 % в България.

" Предвид значимостта на препоръчаните промени в данъчната рамка на страната от 2024 година би трябвало да изразим пред Вас настояването на бизнеса за въвеждането на изключение за основна стопанска активност според Директива (ЕС) 2022/2523 и в сходство с метода на всички останали страни членки на Европейски Съюз ", написа КРИБ в писмото.

Според конфедерацията, всички мнения на бизнеса, изложени и в границите на публичното разискване на законопроекта и работата на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, съдържат две съществени послания. Първото е, че бизнесът поддържа въвеждането на световен най-малък налог съгласно Директивата и второ – че упорства плануваните в Директивата данъчни облекчения да бъдат въведени и в България. Към сегашния миг няма друга страна членка на Европейски Съюз, която да не е въвела данъчните облекчения по Директивата.

Изготвеният от Министерство на финансите и импортиран от Министерски съвет законопроект, не планува въвеждане на изключението за основна стопанска активност с всички последствия от сходен фискален метод, като риск от утежняване на капиталовата среда. " Основно преимущество на България при привличането на задгранични вложения е конкурентният ѝ данъчен режим. Предложените рестриктивни разпореждания в законопроекта ще нарушат доста тази конкурентност ", показва КРИБ, допълвайки, че въвеждането на спомагателни усложнения наподобява прекалено и с предстоящи неподходящи последствия за стопанската среда като цяло.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР