Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява фирми с над

...
Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява фирми с над
Коментари Харесай

КНСБ иска санкции за фирми с разлика в заплащането за мъже и жени

Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България упорства компании с над 5% разлика в заплащането сред чиновниците мъже и дами на сходни позиции да не се позволяват до присъединяване в публични поръчки.

Синдикатът упорства за това в почналата съгласувателна процедура сред Министерство на труда и обществените грижи, бизнеса и синдикатите по отношение на Директивата за равно възнаграждение сред мъжете и дамите и за бистрота в заплащането на Европейската комисия, съобщи Нова тв.

Министерството изследва нуждата от промени в българското трудово законодателство по отношение на наредбите на директивата.

От КНСБ упорстват за редица промени в директивата. Така да вземем за пример, сега се планува единствено огромни компании с над 250 души личен състав да рапортуват годишно за разликите в заплащането, разяснява националният секретар на синдиката Величка Микова.

Микова напомни, че за България по последни данни през 2019 година разликата в заплащането по пол бележи слаб растеж и доближава до 14,1%, откакто година по-рано е 13,9 на 100.

Очакванията са за 2021 година разликите в заплащането да се задълбочат, като част от последствията от COVID-19:

„ Въпреки прилаганите до момента държавни политики, ориентирани към опазване на заетостта и приходите, както и спомагателните заплащания за заетите на първа линия, тази инструкция ще подкрепи да се откри баланс в заплащането сред половете “, означи националният секретар на КНСБ.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР