Конфедерацията на независимите синдикати в България - КНСБ, в своя

...
Конфедерацията на независимите синдикати в България - КНСБ, в своя
Коментари Харесай

КНСБ: Управляващи създават недоверие между българи в осигурителната система


Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България - КНСБ , в своя публична позиция, показва противоречие с направеното предложение на Коалиционния съвет на ръководещите от 14.11.2019 година - първият ден от компенсацията за краткотрайната неработоспособност ( болничните) да не се заплаща от работодателите , а да остава за сметка на работещите, считано от 1 януари 2020 година

Обявеното желание за конфискация на първия ден от болничните провокира бурно публично неодобрение измежду всички работещи българи .

Немалка част от политическите партии, както от ръководещата коалиция, по този начин и отвън нея, и работодателски организации също показаха противоречие и се разграничиха от предлагането, пишат те.
 Васил Велев: Човек боледува един път годишно
Васил Велев: Човек боледува един път годишно

Само недобросъвестните служащи са осъдени с неплащане първия ден от болничните

В своята позиция по отношение на решението на съдружния съвет на ръководещите КНСБ изяснява:

КНСБ е срещу отнемането на социално-осигурителни права, финансирани от вноски на работещите и работодателите.

С едностранни и недомислени решения казусът с издаването на подправени болнични няма да бъде решен. Необходима е сложна експертна оценка и включване на всички контролни и правоохранителни органи за отстраняването му.

Мярката ще глоби болшинството правилни служащи, експерти и чиновници поради една дребна част злоупотребяващи.

Създава се неустановеност и съмнение измежду работещите българи в осигурителната система, която би трябвало да поддържа правоимащите при зародила краткотрайна неработоспособност, за който риск те се обезпечават и имат права.

Твърдението на някои работодателски организации, че сред 1/3 и 2/3 от болничните листове, които са с дълготрайност до 3 дни, са подправени, тъй като работещите ги употребяват за удължение на почивките преди или след празнични дни или за осъществяване на персонална и селскостопанска активност, не са основателни.

Статистиката на Национален осигурителен институт демонстрира, че за 2018 година болничните листове с дълготрайност до 3 дни, които се заплащат единствено от работодателите, се равняват на 55 хиляди дни (0,31%) от общо изплатени в страната 18 млн. дни. Най-голям принос - почти 58,5 % от общото повишаване на изплатените дни за последните 5 година, имат болничните с дълготрайност от 15 до 30 календарни дни, следвани от тези сред 8 и 14 дни - 19,7%.

Взетото по този метод решение на съдружния съвет на ръководещите заобикаля по недодялан метод законово регламентирания тристранен разговор, посредством който би трябвало да се вземат решение всички социално-икономически въпроси.

КНСБ още веднъж упорства за незабавна среща с премиера Бойко Борисов и незабавно привикване на Националния съвет за тристранно съдействие с негово присъединяване. Ако през идващите дни не бъде оттеглено декларираното желание , заедн о с КТ " Подкрепа " предизвикват серия от национални протестни дейности .
 КНСБ излиза на народен митинг за първия ден от болничния
КНСБ излиза на народен митинг за първия ден от болничния

Събраната до сегашния миг информация демонстрира паника и хората не одобряват сходно предложение
анкета
Кой да заплаща първия ден болнични и да спрат измамите?
Национален осигурителен институт Работодателите НЗОК Да не се заплаща Нямам мнение Виж резултати
Национален осигурителен институт

Работодателите

НЗОК

Да не се заплаща

Нямам мнение

Припомняме, концепцията първият ден от болничните да не се заплаща беше показана след среща сред ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като да вземем за пример за майките на деца и болнични при трудови злополуки. Малко по-късно в Народното събрание тя разяснява концепцията за неплащане на първия ден от болничните с думите: " Няма 100% правдивост ".

От Движение за права и свободи бяха безапелационни, че не поддържат обявеното предложение, защото съгласно тях това е прикрито нарастване на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха концепцията и предизвестиха, че в случай че тя бъде призната, те ще поведат хората на митинг.

От КТ " Подкрепа " показаха подготвеност да изоставен НСТС и да провеждат всеобщ народен работен митинг. Учителите също заплашиха с народен митинг и затваряне на учебни заведения, в случай че дебатът не бъде спрян.

Заради рецензиите към концепцията първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отхвърлиха те да са нейни създатели и подчертаха, че това било концепция на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов. Той също отхвърли изказванията и съобщи, че по този начин и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

От Българската търговско-промишлена палата приветстваха концепцията за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не би трябвало те да се натоварват с нито един ден болнични.

От БСК не харесаха концепцията първият ден от болничните да не се изплаща.
 2472 лева е издръжката на живот за 4-членно семейство
2472 лева е издръжката на живот за 4-членно семейство

Над 3 000 нужни за издръжката на живот в София
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР