Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) ще настоява за

...
Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) ще настоява за
Коментари Харесай

КНСБ: Да се вдигнат заплатите на специалистите, борещи се с африканската чума по свинете

Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) ще упорства за 15-преоцентно нарастване на заплатата на ветеринарните лекари, работещи в регионалните дирекции на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). Това разгласи президентът на КНСБ Пламен Димитров, съобщи БГНЕС.

Оказва се, че точно тези, които се борят на първа линия против разпространяването на Африканската чума по свинете у нас, взимат начална работна заплата в размер на едвам 700 лева На някои места тя е малко по-висока и може да доближи 1000 лева, само че от КНСБ са уверени, че трудовото заплащане на ветеринарните лекари би трябвало да бъде нараснало до размер 1200 лева

В БАБХ има общо 267 държавни ветеринарни лекари, колкото е броят на общините, само че те не съумяват да покрият всички обитаеми места и дребни общини. В страната обаче има и 914 частно практикуващи лекари, които съгласно КНСБ, в случай че не в работата по огнищата, то най-малко могат да се включат в разяснителната акция.

Пламен Димитров разгласи още, че синдикатите ще упорстват и страната да предприеме съответни ограничения за възобновяване на фермите, наранени от Африканската чума по свинете. Той означи, че в свинепроизводството у нас са ангажирани няколко хиляди души, а в индустриалните ферми се отглеждат над половин милион прасета.

„ Много от работещите в бранша са обезпечени за всички опасности и даже да закрият съответната плантация, могат да идат в Бюрото по труда. Какво се случва с нерегистрираните стопани, които не са обезпечени? Те ще имат съществени опасности ”, означи Пламен Димитров.

В брифинга взе присъединяване и Светла Василева, ръководител на Федерацията на самостоятелните синдикати от земеделието – ФНСЗ. Тя означи, че Националната референтна лаборатория в страната е единствено една, която изпитва усложнения да обработва всички проби всекидневно. Според нея бюджетът на БАБХ също е хронично недофинансиран.

Освен на лекарите, синдикатите ще упорстват за нарастване на заплатата на всички специалисти в БАБХ, тъй като се оказва, че поради непривлекателността на специалността, там има 70 свободни щатни бройки. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР