Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) представи днес своите

...
Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) представи днес своите
Коментари Харесай

Синдикатите спорят за данъчни реформи с депутати и работодатели

Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) показа през днешния ден своите оферти за промени в данъчната система. На конференция „ С тази данъчна система дотук?! “ участваха и депутати и специалисти, които разясниха тематиката.

Георги Ганев от парламентарната група на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) поздрави КНСБ за напъните да се създадат оферти за „ влизане в умерени рамки “ на бюджета. Той сподели, че би трябвало деликатно да се обмисли 15% налог върху приходите на физически лица и необлагаем най-малко. Пълно единодушие с възобновяване ставките на Данък добавена стойност изрази Ганев. Той сподели, че ПП-ДБ имат друга концепция за налог „ дял “.

Убедена съм, че данъчната промяна може да се състои, когато има явен небосвод на ръководство и постоянен кабинет, разяснява зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от ГЕРБ-СДС Росица Кирова. Тя уточни, че такава промяна изисква непопулярни ограничения и за това би трябвало необятен публичен спор. Ирена Димова сподели, че ПГ на ГЕРБ-СДС е срещу повдигането на налога за бизнеса, като пред публицисти по-късно уточни, че такова нарастване по време на рецесия ще докара до безработица и понижение на приходите.

Румен Гечев („ Българска социалистическа партия за България “) сподели, че корпоративният налог би трябвало да се усили. Той счита, че първите страни по конкурентоспособност са с най-високи налози.

За бюджет 2023 година, в средата на годината, не може да се трансформира цялата данъчна система, само че не се отхвърляме от прогресивното данъчно облагане, разяснява Гечев. Защитата на интереса на най-бедните българи и междинната класа би трябвало да е приоритет. Той сподели, че политиците би трябвало да слушат синдикатите.

Данъците имат своята продължителност и идва миг, в който някои от тях би трябвало да бъдат изменени, счита Георги Кадиев от „ Левицата! “. Той изрази поддръжка за възобновяване на понижените ставки на Данък добавена стойност за някои артикули, като уточни, че това е била краткотрайна мярка. Според Кадиев няма по какъв начин да се съблюдава 3% недостиг.

По време на конференцията беше наранена тематиката за нуждата да поддържаме недостиг от 3%, с цел да отговорим на изискванията за участие в еврозоната. От КНСБ повдигнаха тематиката и за потребността от нарастване на възнагражденията на работещите в обществения бранш. Пламен Димитров сподели, че оферират оптимален застрахователен приход в размер на 5600 лв.. От синдиката още веднъж подсетиха за настояването си за нарастване на 850 лева на минималната работна заплата от 1 юли тази година.

Заместник-министърът на финансите Александър Свраков поздрави КНСБ за направения разбор, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР