Конфедерацията на българския туристически бизнес проведе среща с министрите на

...
Конфедерацията на българския туристически бизнес проведе среща с министрите на
Коментари Харесай

Здравните власти подкрепят стимули за ваксинация

Конфедерацията на българския туристически бизнес организира среща с министрите на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров и на туризма доцент Стела Балтова. Двамата показаха кардинална поддържаха за установяване на тласъци посредством ваучери за имунизация на българските жители. Въпросът следва да бъде разискван с министъра на финансите Асен Василев, съобщи доктор Полина Карастоянова, изпълнителен шеф на НБТ.

Предлагаме въвеждането на тласъци, каквито към този момент има в някои страни. Например всеки имунизиран българин да получава от страната ваучер на стойност 50 лева, който да бъде употребен за отмора в България или за посещаване на ресторант. По този метод ще бъде подкрепят директно туристическият бранш, който пострада най-вече от международната пандемия, изясни Карастоянова.

Ниският % на поставени дози у нас пречи на туризма и на привличането на задгранични туристи, сподели Карастоянова. Основните пазари за българското Черноморие пускат своите жители да почиват в страни с висок % на имунизация. Кабинетът би трябвало да спомага за стимулирането на процеса на имунизация, с цел да бъде опазено здравето на работещите в бизнеса и на туристите. Ускоряването на имунизирането е извънредно значимо, защото туристите не биха желали да вървят в страна, която неглижира казуса, акцентира тя.

Гърция към този момент работи в тази посока. Премиерът Кириакос Мицотакис разгласи през вчерашния ден стартирането на Freedom Pass, който е новаторски механизъм, ориентиран към поощряване на младежите (на възраст сред 18 и 25 години) да се имунизират против COVID-19. Freedom Pass ще е наличен от 15 юли. В картата ще има предплатен заем от 150 евро и ще бъде даден на всеки гръцки жител, роден сред 1996 и 2003 година, който е получил най-малко една доза ваксина сред 1 януари 2021 и 31 декември 2021.

По отношение на предлагането на НБТ за стартирането на имунизационен туризъм за непознатите туристи в България, на този стадий здравните управляващи не могат да одобрят сходна мярка, тъй като договорите за доставката на ваксини с фармацевтичните компании са подписани от Европейската комисия. Единствено ще се разиска с външно министерство опцията на прибиращите се през лятото българи от чужбина да могат да се имунизират у нас. За тях могат да се употребяват препаратите с една доза, подберта Карастоянова.

Ротационният ръководител на КБТБ Ричард Алибегов предложи на здравния министър да се вкара облекчение за отпадане на наложителното носене на маски от към този момент имунизираните чиновници в заведенията за хранене и хотелите, без значение на отрито или закрито пространство.

Здравният министър доктор Стойчо Кацаров даде обещание още пред бизнеса, че ще бъдат осъществени промени в заповедта му за влизане на непознатите туристи в България, които касаят достъпа на децата. Проблемът с условието за децата на арабските туристи при влизане в страната да имат имунизационен документ или документ за преболедували COVID-19, също ще бъде изчистен. Това се отнася за редица арабски страни, от които не можем да посрещаме богати туристи, тъй като имунизацията на деца занапред стартира. Изискването не е проблем за възрастните хора, само че е спънка за децата и заради тази причина те отхвърлят да пътуват изобщо до България. Става въпрос за туристите от Катар, Египет, Мароко, Алжир, Оман, Бахрейн, Саудитска Арабия, Ирак и Йордания.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР