Кондева информира, че до края на тази седмица има възможност

...
Кондева информира, че до края на тази седмица има възможност
Коментари Харесай

Министър Кондева: Има достатъчно ваксини срещу коклюш за бебета и деца до 2 г.

Кондева осведоми, че до края на тази седмица има опция за импорт на още 2000 дози , като наличните сега са общо 650 .

До понеделник у нас има положително имунизационно покритие за коклюш - 92,4 % през последната година, добави здравият длъжностен министър, представена от Българска телеграфна агенция. В случай на пораждане на зараза тя сподели, че имунизацията може да стартира от навършване на един месец и половина на бебетата .

Кондева напомни, че съгласно имунизационния календар общо децата получават шест приема на ваксина против коклюш през своя живот. Няма включена реимунизация за възрастните , акцентира тя.

Кондева сподели, че при нужда здравното министерство може да обезпечи средства за закупуване на спомагателни количества ваксини против коклюш.

Министърът на опазването на здравето още един път повтори, че Министерството на здравеопазването следи непрекъснато болестта. От началото на годината са регистрирани общо 314 случая, позитивни за коклюш, като болестта слага в риск новородени през първата година от раждането им.

Най-голямо е разпространяването в град София - 214 случая . В 11 области няма докладвани случаи , акцентира Кондева.

Що се отнася до това какво е направило здравното министерство досега служебният министър напомни, че са изпратени указателни писма до районните здравни инспекции, Българския лекарски съюз още при започване на април, като е посочено, че в сички персонални лекари би трябвало да създадат обзор на лицата, подлежащи на имунизация .

Министърът акцентира, че са обезпечени проби за диагностика , в Столичната Регионална здравна ревизия, както и в Центъра по заразни и паразитни заболявания и са въведени критерии за това при какви случаи да се прави диагностиката.

Галя Кондева означи, че са обезпечени спомагателни средства за закупуване на лабораторна диагностика за идващия месец, работи се и за основаване на условия за осъществяване на диагностиката. Анализираме всекидневно какви са трендовете, какво е разпространяването, увери служебният министър.

Тя сподели и че Министерство на здравеопазването е в непрекъсната връзка с Министерството на образованието, което да подсигурява отбраната на учащите и опцията да не се всява суматоха . Кондева обърна внимание на това, че всеки болен от коклюш би трябвало да предстои на изолацията в дома си за не повече от 30 дни . Неболедувалите и неимунизираните се слагат под здравно наблюдаване до 14 дни , съгласно разпоредба от номер 6 от 2019 година.

Според тази разпоредба при поява на коклюш в детска ясла , засегнатите лица се слагат под наблюдаване до 14 дни, като засегнатата група се слага под карантина за същия период.

Министерство на здравеопазването чака експертният съвет да излезе със мнение за имунизация против коклюш на бременните .

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР