Компютрите базирани на Qualcomm Snapdragon чипове и работещи под управлението

...
Компютрите базирани на Qualcomm Snapdragon чипове и работещи под управлението
Коментари Харесай

Microsoft ще предложи поддръжка на 64-битови приложения за ARM чипове, но това ще отнеме време

Компютрите основани на Qualcomm Snapdragon чипове и работещи под ръководството на Windows стартират да се появяват на пазара. Те обаче разполагат с някои дефекти. Един от тях е невъзможността на тези машини да бъдат стартирани 64-битови приложения и той няма скоро да бъде поправен.

Според представител на Microsoft, представен от американския Computerworld, компанията “ще хрърли светлина върху някои детайли” от предварителната версия на своя задаващ се ARM64 пакет за разработчици (SDK) на конференцията Build 2016, която ще се организира през май. Засега не е ясно по кое време въпросната версия ще види бял свят, както и какви са периодите за публикуването на нейния заключителен вид.

 Microsoft ще предложи поддръжка на 64-битови приложения на преносими компютри с ARM чипове, само че това ще отнеме време

От компанията изясняват, че са взели решение да задържат прибавянето на поддръжка на 64-битови приложения, с цел да обезпечат оптимално положителната работа на въпросните софтуерни артикули. Допълва се, че приложенията работещи единствено в 64-битов режим нормално са написани по този начин за добиване на оптималната продуктивност и успеваемост.

За крайните консуматори тази вест към този момент не значи съвсем нищо. Преди това разработчиците би трябвало да вземат решение дали да влагат във визията на Microsoft, стояща зад персоналните компютри с ARM чипове. Засега компанията адресира един от сериозните ѝ дефекти, като е ясно, че ще мине известно време преди резултатите да станат забележими.

Сега излизащите компютри с мобилни чипове работят под 64-битови версии на Windows, само че поддържат единствено 32-битови приложения (междувременно съвсем всички лични компютри са с 64-битови Windows-и и приложения). Основната разлика е, че 32-битовите приложения могат да адресират до 4 GB памет. Това значи, че някои игри и софтуерни артикули за фото- и видеообработка да вземем за пример може да не работят.

Последното обаче в действителност може и да не е проблем. Мобилните чипове по дифолт не оферират върхова продуктивност, сравнима с x86 машините. Продуктите с ARM процесори по-скоро се маркетират като постоянно свързани компютри, предопределени за ежедневни задания.

В същото време обаче операционната система блокира инсталирането на 64-битови приложения, без да изяснява на потребителя каква е повода. Това може да е разочароващо за доста хора, очакващи преживяване като при потребление елементарен компютър с Windows 10.

Потребителите на компютри с ARM чипове би трябвало да толерират и емулирането на приложения, писани за x86 архитектура. Това може да значи намалена продуктивност.

Добрата вест, съгласно компанията, е, че с увеличението на броя разработчици, качващи код компилиран за ARM процесори, онлайн магазинът за приложения на Microsoft автоматизирано ще смъква и ъпдейтва софтуерните артикули. Т.е. упованията са с течение на времето проблемите последователно да бъдат изгладени.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР