Компютърните вируси съществуват, разпространяват се и се видоизменят под много

...
Компютърните вируси съществуват, разпространяват се и се видоизменят под много
Коментари Харесай

6 от най-често срещаните компютърни вируси

Компютърните вируси съществуват, популяризират се и се видоизменят под доста разнообразни форми. Те могат да изтрият значима информация от устройствата ви, да " откраднат " персоналните ви данни или да ви причинят други съществени вреди, по тази причина е добре да познавате най-малко най-често срещаните. С някои от тях ни среща Make Use Of.

1. Вирус Boot Sector.

Това са едни от най-опасните вируси. Тъй като те инфектират основния запис за начално зареждане (Master Boot Record - MBR), те са извънредно сложни за премахване, като нормално е нужно цялостно реформатиране на системата. Тези вируси нормално се популяризират посредством сменяеми носители.

Бумът на Boot Sector вирусите беше през 90-те години на предишния век, когато всички използвахме дискети, само че към момента се популяризират посредством USB памети и посредством атачмънти към имейли. За благополучие, подобренията в BIOS архитектурата понижиха разпространяването им през последните няколко години.

2. Вирус Direct Action.

Този вирус се възпроизвежда, когато е засечен от антивирусна стратегия. Когато това стане, той стартира да заразява файлове в директориите на операционната система. Mоже да болести и външни устройства, когато се прави прекопирване или прекачване на към този момент инфектирани файлове на тях. Вирусът непрекъснато трансформира кода си, когато заразява файловете, само че първичния му код се намира в основната папка на твърдия диск. Direct Action вирусите нормално имат минимално влияние върху даден консуматор и могат елементарно да бъдат отстранени с антивирусна стратегия.

3. Резидентни вируси.

Резидентните вируси се конфигурират на компютъра. Това им разрешава да работят даже когато истинския източник на инфекцията е премахнат. В взаимозависимост от програмирането им, могат да се разделят на два типа: fast infectors и slow infectors. Fast infectors предизвикват толкоз несгоди, колкото могат за малко време, и по този метод са по-лесни за разкриване, до момента в който при slow infectors е по-трудно, тъй като техните признаци се развиват постепенно. В най-лошия случай даже могат да се прикрепят към вашия антивирусен програмен продукт, заразявайки всеки файл, който софтуерът сканира.

4. Вирус Multipartite.

Вирусът от този вид може да се популяризира по доста способи и може да предприеме разнообразни дейности на инфектирания компютър, според от това коя операционна система е конфигурирана или от съществуването на избрани файлове. Multipartite вирусите могат да заразят по едно и също време boot бранша и изпълнимите файлове, което им разрешава да работят бързо и да се популяризират бързо. Освен това затруднява премахването им, тъй като даже да изчистите програмните файлове, в случай че вирусът остане в boot бранша той незабавно ще се възпроизведе откакто включите компютъра още веднъж.

5. Полиморфен или мутиращ вирус.

Според Symantec, полиморфните вируси са едни от най-трудните за разкриване от стратегиите за битка със злотворен програмен продукт, тъй като непрекъснато трансформират кода си. Полиморфният вирус се прекодира или трансформира всякога, когато се записва. Това прави опцията за пораждане на вариации доста огромна, а откриването и почистването затруднено.

6. Вирус Overwrite.

Целта на тези вируси е отчасти или изцяло заличаване на информацията от инфектираните файлове, ето за какво са едни от най-неприятните за потребителите, макар че не са изключително рискови за тяхната система като цяло. Вирусът презаписва наличието на инфектирания файл като размера на файла не се трансформира, само че към този момент е ненужен. При отварянето на инфектиран файл постоянно ще получавате известие за неточност. Единственият метод за премахване на вируса е да изтриете файла, и затова да изгубите наличието му. Overwrite вирусите нормално се популяризират посредством електронната поща.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР