Компютърна кражба на гориво. Това е нов вид киберпрестъпност, разкрита

...
Компютърна кражба на гориво. Това е нов вид киберпрестъпност, разкрита
Коментари Харесай

Хакери крадат гориво през софтуера на бензиностанции

Компютърна кражба на гориво. Това е нов тип киберпрестъпност, разкрита във Франция. Софтуерът на бензиноколонките се оказва също толкоз уязвим, колкото и останалите осведомителни системи. Хакери се домогват до дизел и бензин, по този начин както други източват поверителни данни и пари, осведоми Българска национална телевизия.

Кражба без оръжие и принуждение, само че не и без въображение. За малко повече от година хакери от нов вид са източили хиляди литри дизел посредством интервенция в софтуера на колонки за зареждане.

Преди броени дни един от причинителите е хванат на мястото на престъплението измежду нощ на бензиностанция на самообслужване в департамента Оаз.

„ В микробуса му са открити контейнер с близо хиляда литра дизел и бидони с бензин “, споделя Себастиан Маей, полиция в департамент Оаз.

Извършителите работят по двойки. Първо към колонката се доближава хакер с кола. Чрез отдалечено устройство той свежда цената за литър до нула. След няколко минути идва съизвършител с микробус, претрупан с празни бидони и източва хиляди литри без да заплати и стотинка. Експерти по киберсигурност съпоставят интервенцията с навлизане в уязвим компютър.

„ На бензиностанциите има съоръжение, което по разнообразни аргументи е обвързвано с интернет. То става уязвимо при слаби пароли и неприятна настройка “, разяснява Силвен Ажри, специалист по киберсигурност.

На черния пазар литър крадено гориво се пласира за едно евро при 1,50 естествена цена.

Заловеният в Оаз е получил седем месеца затвор, само че съучастникът му хакер още е на независимост.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР