Компютърът не прави никакви грешки, липсва елемента на психология, който

...
Компютърът не прави никакви грешки, липсва елемента на психология, който
Коментари Харесай

Арнаудов: Всеки телефон може да победи Магнус Карлсен

" Компютърът не прави никакви неточности, липсва детайла на логика на психиката, който е много застъпен в шахмата. В момента силите за изравнени ужасно доста и индивидът с по-здрави нерви има огромно преимущество, до момента в който при компютъра няма такива неща, няма блъфове, неравна борба. Факт е, че всеки телефон може да победи Магнус Карлсен ". Това сподели пред БГНЕС треньорът на женския народен тим по шахмат Петър Арнаудов по отношение на умеенето на актуалните компютри да играят шахмат.


Арнаудов напомни, че още в средата на 90-те години компютър записва победа над настоящ международен първенец. " Компютрите навлязоха още 90-те години, Гари Каспаров игра мач с Дийп Блу, който загуби, още през 97-ма година. Вероятно тя идва малко рано. Той първо печели един мач, може да има леко подценяване, може да e имало някаква маркетингова концепция, само че даже и тогава се вижда, че това е една изгубена борба в дълготраен проект. След това се появиха анализиращи модули, които всеки можеше да си конфигурира на компютъра и с тяхна помощ да проучва своите партии. В началото бяха по-слаби и с всяка една година ставаха по-силни, до момента в който в един миг разликата сред индивида и компютъра сега е голяма. Преди няколко години се появи изкуственият разсъдък, който направи тези модули извънредно мощни, доста близки до човешката игра. Те имаха някакви минуси, които бяха общоизвестни, до момента в който в този момент са безусловно съвършени. Няма никакъв късмет ", отговори Арнаудов на въпрос дали в случай че всички най-хубави шахматисти в света обединят сили биха могли да се опълчват на компютъра.

През ноември месец Петър Арнаудов изведе Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Белослава Кръстева, Гергана Пейчева и Виктория Радева до историческа първа европейска купа на състезание в Будва. " Наистина за пръв от много време бъдещето наподобява доста обнадеждаващо. Имаме много медийно внимание, имаме много спонсори, членове сме към този момент на ФИДЕ. Имаме ужасно потомство от едни девойки на към 20 години - може би те са минимум седем, да не не помни някоя. Те се появиха макар всички неуредици в шахмата. Имат медали още от най-ранна детска възраст и към този момент започнаха да имат доста огромни триумфи при дамите - видяхте Нургюл приключи втора на Световната купа. Надявам се да се развият още и да доближат триумфите на Антоанета Стефанова, която е постигнала безусловно всичко в шахмата. Тя е техният водач, тя е техният идол, по този начин да кажа, доста се веселя, че те са приятелки и те черпят от нейния опит. Наистина се надявам някоя от тях да доближи нейните триумфи ", сподели той във връзка техния капацитет.

" Нужно е някой да застане до тях и да имат малко успокоение. Те са имали епизодични спонсорства от общини и компании, само че главно тежестта е падала на техните родители, чисто финансова, а и организационна. Сега мисля, че можем да помогнем като им осигурим присъединяване в най-престижните надпревари, с много лагери тренировки, надлежно финансиране за треньори. Всички имат капацитет, само че най-близо е Нургюл Салимова, тя е, да не ви излъжа, само че мисля, че е в топ 30 в света. Тя е извънредно надарена, тази година направи пробив в женския шахмат, завоюва сребърен орден на Световната купа, беше доста покрай златото, ще се играе шампионат на претендентките през април месец в Канада. Надявам се, както и тя, по този начин и другите девойки да напреднат още повече и да се качват по-нагоре в стълбичката на женския шахмат. Също по този начин Антоанета Стефанова, тя има неизчерпаема сила и в последните месеци играе ужасно, неотдавна завоюва още веднъж един шампионат и аз се надявам, че тя също не е споделила последната си дума и ще има още триумфи ".

Арнаудов описа за разликите сред мъжкия и женския шахмат. " Първо, би трябвало да се признае, че при женския шахмат равнището е малко по-слабо, само че при дамите има много повече страст, те са доста постоянно по-мотивирани и по-концентрирани. Номер 1 в света при мъжете е Магнус Карлсен с коефициент 2830, а номер 1 при дамите е с рейтинг към 2600, тъй че има разлика в силата. Мисля, че главната разлика е в страстите, доста огромна част е логика на психиката, който е с по-здрави нерви, има преимущество. Засега само Юдит Полгар се е доближавала, тя беше в десетката на света и то много дълги години. Може би е допустимо (жена да бъде номер 1), само че към този момент няма такива изгледи ".


" Винаги съм се възхищавал на Гари Каспаров, той написа доста хубави книги за неговата кариера, за своите прародители, той беше доста дълго номер 1 в света. В последните десетина години Магнус Карлсен е любим на всички, може би. Той завоюва безусловно всичко, също по този начин е доста прелестен човек, земен, разпространява шаха много, прави мачове с Бил Гейтс, върви на мачове на Реал Мадрид за първи удар, мисля, че той много спомогна за популяризирането на шаха в международен мащаб ", сподели още той.

Арнаудов разкри, че ползата към шахмата по време на пандемията от ковид е скочил десетократно. " Имаше взрив на шаха по време на ковид, защото хората си стояха у дома. Излезе сериала " Дамски гамбит " на Нетфликс, който беше извънредно известен, сметките в най-познатия шахматен уебсайт станаха от 10 милиона на 100 милиона за няколко месеца. Съответно пирамидата стана по-голяма и излизат нови и нови шахматисти ".

Накрая той отговори какъв брой общо имат математиката и шахмата: " Има нещо общо, само че шахматът е цялост от много неща, има много хора, на които не им се удава математиката, само че са страхотни шахматисти, тъй че може би няколко % (е припокриването) ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР