Компромис между Унгария и Европейския съюз. Снощи Будапеща успя да накара

...
Компромис между Унгария и Европейския съюз.
Снощи Будапеща успя да накара
Коментари Харесай

Унгария и ЕС си стиснаха ръцете за еврофондовете и помощта за Украйна

Компромис сред Унгария и Европейския съюз.

Снощи Будапеща съумя да накара страните от Европейски Съюз да понижат сумата на еврофинансирането за страната, препоръчана за заледяване, в подмяна на анулация на ветото на Унгария върху пакета от помощ за Украйна, оповестява " Политико ".

Унгария беше напът да загуби 7,5 милиарда еврофондове заради опасения, че парите може да подкрепят корупцията в страната. В знак на митинг Будапеща блокира както пакета на Европейски Съюз в размер 18 милиарда евро за Украйна, по този начин и минималната ставка на корпоративния налог.

Освен това беше утвърден разходният проект на Унгария за нейните фондове за възобновяване от пандемията - общо 5,8 милиарда евро безплатни средства, които по сходен метод бяха замразени за година и половина заради опасения във връзка с демокрацията в страната. Държавите членки обаче обаче сложиха утвърждението под изискване, заявявайки, че Будапеща би трябвало да приключи 27 промени за битка с корупцията и правосъдна самостоятелност, преди да получи средствата.

Този резултат е победа за унгарския министър председател Виктор Орбан, който от месеци загатваше, че може да употребява несъгласие, с цел да се наложи за еврофондовете от Брюксел. В негова изгода бяха два фактора - система на Европейски Съюз, която изисква цялостно единогласие на страните членки по значимите решения, както и мощното предпочитание на Съюза да резервира своята фасада на единение, до момента в който наоколо се води война.

Въпреки това решението значи, че Унгария може да загуби милиарди от предстоящите средства в миг, когато стопанската система ѝ е разтърсена. Няма гаранция, че страната ще успее да извърши обещанието си да одобри 27-те промени в региона на върховенството на закона, нужни за деблокиране на средствата за възобновяване от пандемията и за топене на постоянните фондове на Европейски Съюз.

За Европейски Съюз съглашението ще донесе известно облекчение във връзка с Украйна. Изминаха седмици, откогато Европейската комисия за първи път даде обещание да даде на Киев 18 милиарда евро за покриване на бюджетни дефицити през 2023 година, като разочарованието във воюващата страна се засилваше поради закъснението.

През последните дни чиновници се опитваха да разработят авариен проект за погашение на средствата за Украйна даже без утвърждението на Унгария. Съгласно проектопредложението бе належащо 26 страни членки да предложат самостоятелни гаранции вместо гаранция, подкрепена от Европейски Съюз. Подобен ход обаче би разкрил нежелани пукнатини в метода на Европейски Съюз към войната на Русия.

Сега, откакто Европейският парламент даде утвърждението си по-късно през днешния ден, Европейски Съюз може да стартира заплащанията на Украйна през януари.

Постигнатото съглашение проправя пътя на Унгария и да получи до 5,8 милиарда евро безплатни средства за възобновяване от пандемията до 2026 година Този ход идва, откакто Полша неотдавна употребява същата тактичност, с цел да получи утвърждение на своите фондове за възобновяване - въпреки и със същите предизвестия за приемането на промени.

Пробивът беше реализиран на среща на посланиците на Европейски Съюз нощес, след месеци на договаряния с Будапеща. Решението ще бъде формализирано в писмена процедура, приключваща в сряда.

Два крайни периода ускориха натиска и усилиха вероятността за договорка. Първо, страните от Европейски Съюз имаха период до 19 декември да решат дали да замразят фондовете на Европейски Съюз за Унгария заради опасения за върховенството на закона. Освен това Унгария се нуждаеше от болшинството от страните, с цел да утвърди проекта си за възобновяване до края на годината, в противоположен случай щеше да загуби 70% от безвъзмездните средства.

Снощи проектът за възобновяване на страната бе признат, откакто получи поддръжка от квалифицирано болшинство от страните от Европейски Съюз, равняващо се на болшинството от страните, представляващи 65% или повече от популацията на блока. Нидерландия, която постоянно подлага на критика отстъпването от демокрацията в Унгария, разгласи, че ще се въздържи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР