Комплексният онкологичен център в Бургас е изправен пред сериозен проблем,

...
Комплексният онкологичен център в Бургас е изправен пред сериозен проблем,
Коментари Харесай

Нов сигнал, сега от Бургас: Скъпи лекарства за онкоболни отиват в кофата за боклук

Комплексният онкологичен център в Бургас е изправен пред сериозен проблем, който не въздейства на лекуването на пациентите, само че е обвързван с бюджета на болничното заведение. Лекарствата, които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отпуска на КОЦ и са във флакони, не могат да се използват пълноценно. Отворен един път, медикаментът не може да употребява още веднъж и по този начин част от него се изхвърля. Губи се самото лекарство, губят се и пари, за сметка на лечебното заведение.
Actualno.com беседва с професор Христо Бозов, който е шеф на Комплексен онкологичен център Бургас: " Генерираме над 2000 лв. загуба от това, че ние плащаме медикаментите на компаниите напълно, а те се оползотворяват отчасти и Касата ни заплаща отчасти. Ще ви дам образец с едно лекарство, което е 60 мг - разтваря се венозно и по-късно има период на валидност осем часа, т.е. след осмия час ние не можем да го използваме и отчитаме в касата действителната стойност, която сме създали на пациента, а точно 47 мг. Фирмата, обаче, създава разрешено за България лекарство единствено 60 мг и ние плащаме цялата сума 7200 лв., а получаваме от касата с 1500 лв. по-малко съгласно тази доза. Ако дозата беше 30 мг, тогава щяхме да получим на половина. Цената щеше да бъде към 3600 лв. и да получим от Касата 3600 лв., а да платим на компанията 7200 лв. ".
Професор Христо Бозов прибавя, че загубите от 1500 лв. на медикамент, са в действителност заплатата на една здравна сестра и за сдружението това са обилни суми. Персоналът би трябвало да бъде лишен от прочут % възнаграждение, поради зародилия проблем.
" Ние се устояваме единствено от Касата. И в случай, че лекуването се прави, има резултата, а на процедура губим, това не е добър развой. Ние сме комерсиално сдружение и салдото ни е плюс минус, каквото спечелим от това се устояваме. Проблемът може да бъде решен, в случай че касата заплаща цялата ампула ", съобщи проф. Бозов.
Управителят на Комплексен онкологичен център е уведомил Министерството на здравеопазването, НЗОК и Общинския съвет в Бургас за създалата се обстановка и се надява на бързо решение. В противоположен случай неизползваемата част от медикаменти ще продължи да се изхвърля за сметка на болничното заведение, която е избавила живота на хиляди пациенти и продължава да го прави всеки ден.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР