Комплексни са причините за това, което се случва. Има обективни

...
Комплексни са причините за това, което се случва. Има обективни
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Нито едно от наводненията не е единствено заради дъжда – няма как от небето да валят шарани

„ Комплексни са аргументите за това, което се случва. Има справедливи и субективни аргументи. Обективните са естествените, тях не можем да спрем. Лошото е, че е като сериен филм на ужасите – Бисер, Мизия, Аспарухово, Карлово, Царево, повтаря се едно и също нещо с един и същи резултат. Но настоявам, че нито едно от наводненията през последните години не е само по причина на дъжда. Има и други аргументи, а и съм го виждала с очите си: няма по какъв начин от небето да валят шарани. Така беше в Мизия, в този момент чух и една жена в наводнения регион да споделя, че по площадите към този момент има сладководна риба, не от морето ”. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването „ Лице в лице ”.
Тя не скри, че влага доста страст в тази тематика, защото е претърпяла едно от наводненията – в Мизия. „ Тогава бях на Бузлуджа и ми се обадиха, имаше явна заплаха да се залее нашия град. Хукнах натам. През огледалото на колата обратно видях 3-метра вълна по какъв начин се движи зад нас ”, описа Корнелия Нинова.
Тя обаче бе безапелационна – има четири казуса, има и четири решения, и уточни язовири, реки, гори и обири.
За язовирите: Нинова акцентира, че през днешния ден министър-председателят е признал в Парламента на неин въпрос, че 2 язовира са прелели над Царево.  „ Ще се спра на решението, тъй като от дълго време работя над това - и поради страст, и поради предпочитание повече да не се случва. Като вицепремиер и министър на стопанската система се занимавах доста с тая тематика, желаех да я решим, не ни стигна времето ” добави тя.   
Тя сподели картата на язовирите в България, акцентира, че това е голямо благосъстояние на води като назова цифрата - 6 844 язовира. Нинова очерта главния проблем – разпокъсаната благосъстоятелност: „ Никой не носи отговорност, всеки трансферира отговорността на другия. 4962 са общинските язовири, за които общините нямат пари да ги поддържат. 719 са благосъстоятелност на Министерството на земеделието, 499 бяха в Министерство на стопанската система, 312 сме ги записали като други, тъй като не се знае чии са, 157 са на Сдружение за напояване, 144 – частни. 38 са на енергетиката, те са значими, и 13 са държавна благосъстоятелност. Т.е. – над 10 институции или физически лица са притежатели и дават отговор за язовирите ".
„ Първо решение – тази благосъстоятелност би трябвало да се укропни – с изключение на енергийните, които са хидроенергийни уреди и те би трябвало да се отделят, другото би трябвало да се укропни и да се знае кой носи отговорност и кой стопанисва ”, уточни Нинова.
Второто решение по думите й е водите и язовирите в България да се разгласят за национално благосъстояние, детайл от  национална сигурност. „ Трябва да се възстановят „ Напоителни системи ” и да се вържат каналите, с цел да може хем да ги употребяваме за земеделие, хем тази вода да не ни убива ”, акцентира Корнелия Нинова.
Третото значимо решение е обвързвано с контрола, уточни водачът на социалистите: „ Масово се раздават на концесия язовирите, без никаква грижа, дават се на частници, които желаят само да печелят, само че не и да поддържат ”.
Корнелия Нинова бе безапелационна, че е срещу този принцип на безконтролно отношение към водите като национално благосъстояние и призна, че още през първите дни като министър на стопанската система виновни чиновници от министерството са пробвали да й поднесат за автограф и утвърждение 15 папки с оферти за отдаване на язовири на концесия. „ Разбира се, че ги стопирах, написах по едно огромно черно не от горната страна и им споделих: Водата е национално благосъстояние и страната ще дава отговор за тях, няма да се раздава ”.
За речните корита: „ Днес министър-председателят ми споделя – 350 речни корита са незабавни за разчистване, има пари и са финансирали 10. Идват дъждове –  340 корита ще стоят и ще чакат ли? ”, реагира Корнелия Нинова и подчертава на последващо място върху горите, заявявайки: „ Безконтролна сеч – също за печалбарство ”.
За четвъртият проблем водачът на Българска социалистическа партия съобщи: „ Всичко това се обобщава от думите кражба, лакомия и корупция. Кражби от язовири - с цел да печелят, обири от гори - с цел да печелят, непочистени корита – дават се сякаш на компании, нищо не вършат, а прибират пари ".
Корнелия Нинова сподели отчет за язовирите и горите в България, проблемите, свързани с тях и законодателни решения, импортиран от нея като вицепремиер и стопански министър през януари 2022 година в Народното събрание. Оттогава – нищо.
Лидерът на социалистите съобщи, че законите, които са значими за България, за Плана за възобновяване и резистентност, за европейското развиване на България - Българска социалистическа партия ще поддържа. Тя обаче изрази запаси във връзка с Закона за КОНПИ, наблягайки, че ръководещите не могат да се схванат между тях. „ Спорят по какъв начин да си разпределят властта в КОНПИ, несъмнено – на какъв брой части да я разделят, тъй че всяка част от сглобката да поеме част от ръководството и контрола. Имам подозрения какво ще излезе най-после – да не стане като правосъдната промяна. Единствените резултати от нея са закритите каузи „ Барселонагейт ” и  „ Чекмеджегейт ” и изпирането на Борисов. Засега. Ако това им е замисъла – няма да ги подкрепим ”, уточни Корнелия Нинова.
Лидерът на социалистите бе безапелационна, че Българска социалистическа партия няма да поддържа промени в Конституцията, до момента в който изискването за тази промяна е 3 март и двойното поданство. „ Не можем да допуснем промяна на националния ни празник, както и да ни ръководят хора с двойно поданство, желаеме да ни ръководят българи ”.
Тя уточни, че за  съдебна промяна си заслужава да се приказва, само че не и такава, каквато ръководещите са създали до момента.
Кога ще поддържат и по кое време ще са съпротива Българска социалистическа партия? По този въпрос водачът на Българска социалистическа партия бе безапелационна: „ Във външнополитически проект бихме подкрепили за Шенген. Но бихме били съпротива на продължаващите обвързване на България във войната. Искаме прекъсване на войната, договаряния сред двете страни и реализиране на мир ”.
Във вътрешен проект Корнелия Нинова съобщи, че Българска социалистическа партия ще поддържа обществена политика, борба, която социалистите водят от доста години. Но бе безапелационна, че Българска социалистическа партия ще е ярка и съпротива на битката със задкулисието и паралелната страна
Тя даде образец за паралелна страна и го дефинира като ослепителен: „ Пред българските жители и медиите договарят за държавно управление публично, парадират – Шенген, ПВУ, и в това време подмолно, в манастир се договарят за систематизиране на порции,власт, пари и въздействие ”.
„ Ще продължим да разобличаваме и подлагаме на критика, нека народът види и прогледне, че този модел „ Борисов ”, който 12 години унищожава страната - се възроди, и то с помощта на Политическа партия, на глупавите им решения и лакомия за власт. Ние останахме единствената партия, която макар натиска, макар моркова, който са ни подавали неведнъж, с цел да се включим в такива сглобки, останахме твърдо и изрично срещу този модел. Голямото зло на България е паралелният политически свят. Това приключи ли се – ще има и развиване, и промени, и опазване на здравето и обучение. Но, до момента в който по този начин седят някъде и се договарят подмолно  – няма да върви страната ”, заключи Корнелия Нинова.
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР