Комплексът за ранно детско развитие отвори врати през лятото на

...
Комплексът за ранно детско развитие отвори врати през лятото на
Коментари Харесай

За няколко месеца: Комплексът за ранно детско развитие в Пловдив е помогнал на 1100 деца

Комплексът за ранно детско развиване отвори порти през лятото на 2022 година. Проектът се осъществя с поддръжката на 40 корпоративни и самостоятелни донори, както и на Община Пловдив, като се влага в материалната база на трети и част от пети етаж на постройката  на първото сиропиталище в България „ Рада Киркович “, където се обитава комплексът.
Прочетете още
На третият етаж се намира „ Център за социална поддръжка за деца и родители ”, а на частта от петия етаж са позиционирани „ Академията за обществено учене и развиване ”, както и непрекъснатата експозиция „ Другото детство ”.

„ С тази експозиция целяхме да запазим духа на тази емблематична за Пловдив постройка и да създадем равномерен преход сред предишното, сегашното и бъдещето в нашата страна ”, описа пред кореспондент на TrafficNews Стела Александрова, която е управител на фондация „ За нашите деца ”.

Тя изясни, че в „ Центъра за социална поддръжка ” работят разнообразни експерти, чиято устременост е ранното детско развиване. До момента комплексът е оказал помощ на над 1100 деца освен от Пловдив, само че и от региона, тъй като дребните обитаеми места и част от общините нямат достъп до обществени услуги за деца и фамилии. Тя разясни, че активността им се концентрира върху деца от 0 до 7 година

Към момента там работят три екипа, като единият се занимава с психо-социална работа. Той работи с деца и фамилии в неравностойно обществено състояние. Екипът дава наряди в 3 пловдивски лечебни заведения, с които имат подписано съглашение, където се концентрира върху предварителна защита на изоставянето на новородени от техните фамилии. Специалистите работят и с кандидат-осиновители, на които се дава образование.

Вторият екип е по експертна поддръжка, като в него с изключение на обществените служащи има логопед, двама рехабилитатори, психолог за ранна детска намеса и психолог, който работи с възрастни хора. Техен фокус са деца с компликации в развиването. Голямо преимущество е това, че експертите са мобилни, защото част от фамилиите не могат да стигнат до комплекса. В такива случаи те отиват на място.

Третият екип, който е и най-нов за фондацията, поддържа украинските бежанци в града. Такъв има и в София.

Стела Александрова показа още, че има огромен интерес от страна на доброволци към активността на комплекса.

„ Много хора от общността идват и оказват помощ – хора, които са чули за идеята и имат предпочитание да се включат в някоя от самодейностите ни. Има и компании, чиито чиновници се включват в разнообразни формати и поддържат екипите, като посещават фамилиите и ги доставят с нужни хранителни запаси ”.

Програмата за доброволци се движи от екип „ Човешки запаси ”. В нея взимат присъединяване и доста деца. За тържеството по случай Коледа следва чиновници на една от водещите застрахователни компании в страната да оказват помощ на екипите с пакетирането на подаръците и приготовленията на залата.

Комплексът за ранно детско развиване е самобитен център за обществени услуги, като към него Община Пловдив поддържа и спешен център, и център за обществена интеграция и рехабилитация. Към него няма място за настаняване на деца, лишени от наставнически грижи, само че фондацията поддържа подобен в София.

Стела Александрова изясни, че поддръжката за децата и фамилиите е дълготрайна и от време на време се постанова да се работи с едно дете повече от година, с цел да има най-малък прогрес, а в други случаи – той идва бързо след началото. Тя разясни, че напредъкът на децата и фамилиите, с които се работи е забележим. Най-често той идва от залата за рехабилитация, когато дете, което не е можело да върви прави първите си крачки след сесии с рехабилитатор.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР