Компенсирането на небитовите потребители и на операторите на електропреносната и

...
Компенсирането на небитовите потребители и на операторите на електропреносната и
Коментари Харесай

Компенсациите за тока за бизнеса продължават до края на март

Компенсирането на небитовите консуматори и на операторите на електропреносната и на електроразпределителната мрежа поради високите цени на електрическата енергия ще продължи до края на м. март 2023 година Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание.

Кабинетът е одобрил стратегия за компенсиране за интервала 1 януари - 31 март 2023 година От нея ще се възползват към 633 хиляди небитови крайни клиенти на електрическа сила, както и операторите на електропреносната и електроразпределителната мрежа за софтуерните им разноски, показват от кабинета.

Компенсациите по програмата ще бъдат изплатени до 30 юни 2023 година

Индикативният бюджет на програмата е в размер на близо 330 млн. лева при постигане на средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента " ден напред " на БНЕБ над избраната от КЕВР планирана пазарна цена за настоящия регулаторен интервал. Средствата ще бъдат обезпечени от целевите вноски, които задължените лица вършат във фонда „ Сигурност на електроенергийната система “.

Програмата планува всички небитови крайни клиенти да бъдат обезщетени напълно за разликата сред действителната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента " ден напред “ на Българската самостоятелна електроенергийна борса (БНЕБ) за съответния месец и базовата цена от 200 лв/МВтч.

Операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи ще бъдат обезщетени за електрическата енергия, която закупуват за софтуерните си разноски. Максималният размер на компенсацията за тях се пресмята като разлика сред междинната месечна цена за базов товар на сегмента „ ден напред “ на БНЕБ и избраната от КЕВР планирана пазарна цена от 421.08 лв/МВтч за оператора на електропреносната мрежа и 446.78 лв/МВтч за операторите на електроразпределителните мрежи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР