Компенсациите за бизнеса, които бяха приети на първо четене в

...
Компенсациите за бизнеса, които бяха приети на първо четене в
Коментари Харесай

Васил Велев, АИКБ: Новите компенсации за бизнеса ни приближават до средните в ЕС

Компенсациите за бизнеса, които бяха признати на първо четене в парламентарната комисия по енергетика, са по-добра мярка от в този момент настоящата. Това счита ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Според него, тя ни доближава по изискване до междинните за Европейския съюз.

" В момента небитовите консуматори на електрическа енергия, освен бизнес, а и сферата на културата, образованието, опазването на здравето, обществената сфера, имат контролирана цена – 250 лв.. Такава е цената от 1 юли до края на тази година. Това внесе предвидимост и направи бизнес средата по-добра ", уточни Велев.

" В същото време би трябвало да отбележим, че междинната цена за Европейски Съюз, на която се доставят с електрическа енергия дребните и междинните предприятия, е доста по-ниска от тези 250 лв. – тя е 202 лв. приблизително. А за електроинтензивната промишленост тази цена е 135 лв. – доста по-конкурентна по отношение на тези 250 лв., които са в този момент за българските предприятия ", означи още той.

Ето за какво този нов предел, който се планува да се вкара – от 200 лв., е доста по-близък до междинните стойности в Европейски Съюз. Което ще направи българските предприятия по-конкурентоспособни.

Васил Велев е уверен, че с тази мярка българските бизнесмени освен, че ще могат по-лесно да минат през рецесията, в която навлиза европейската стопанска система, само че тя ще докара и до стопиране на инфлацията.

" В България инфлацията е с пет процентни пункта по-висока от средноевропейската, по цени на дребно. И това е поради ненавременната и незадоволителната отплата на свръх високите цени на електрическата енергия ", счита ръководителят на АИКБ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР