Компанията Зиджин Копер (Zidjin Koper) е продала 5,74 тона злато

...
Компанията Зиджин Копер (Zidjin Koper) е продала 5,74 тона злато
Коментари Харесай

Китайска компания е произвела 5,74 тона злато в Сърбия за три и половина години

Компанията " Зиджин Копер " (Zidjin Koper) е продала 5,74 тона злато на Народната банка на Сърбия за три години и половина, съобщи Танюг, като се базира на днешно известие на компанията. Това количество злато е създадено в единствената фабрика за рандеман на злато в Сърбия, която от 18 декември 2018 година, когато китайската компания подписа съглашение за стратегическо партньорство с страната Сърбия и пое 63 % от собствеността на някогашния минен комплекс RTB Bor, работи в състава на компанията " Сърбия Зиджин Копер ". Цялото създадено количество злато, съгласно сръбските закони, би трябвало първо да бъде препоръчано на Народната банка на Сърбия и единствено при положение, че тя откаже да го купи на борсовата цена, " Зиджин Копер " може да изиска позволение за експорт. Досега това не се е случило, което значи, че златото, създадено в това дружество, остава в Сърбия, отбелязва Танюг.

Според последните данни на Световния съвет по златото с 38,1 тона златни кюлчета Сърбия е водеща страна в района във връзка с количеството на този доблестен метал, подаден в трезорите на Народната банка на Сърбия. Малцина обаче знаят, че съвсем цялото злато, което подрежда Сърбия на 54-о място в света, е създадено в сръбския " Зиджин Копер ". Само за първите шест месеца от тази година почти 852 кг злато са създадени, продадени и доставени на Народната банка на Сърбия, съгласно компанията.

На второ място на Балканите е Северна Македония с 6,9 тона златни запаси, Словения - с 3,2 тона и Босна и Херцеговина - с три тона злато. На последно място е Черна гора с 1,09 тона, до момента в който Хърватия не е в листата на 100-те класирани страни.

През последните шест години Сърбия доста усили златните си запаси и реализира скок с осем места в листата на Световния съвет по златото. През 2016 година в трезорите на Народната банка на Сърбия е имало 17,9 тона злато, а Сърбия е била тогава на 62-ро място в света, отбелязва Танюг.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР