Компанията за споделено пътуване Uber е пренебрегвала закона, прикривала е

...
Компанията за споделено пътуване Uber е пренебрегвала закона, прикривала е
Коментари Харесай

Досиетата Uber: Нови разкрития доказват злоупотреби, измами и политически лобита

Компанията за споделено пътешестване Uber е пренебрегвала закона, прикривала е тормоз на водачи, мамила е полицията и е употребила секрети политически лобита по целия свят. Това демонстрира световно следствие, след което изтекоха над 124 хиляди поверителни документа, доказващи нередностите.

Тези документи включват имейли, известия през iMessages и WhatsApp сред най-високопоставените ръководители на колоса от Силициевата котловина, както и бележки, презентации, тетрадки, брифинг документи и фактури, разменяни сред тях и политически фигури.

Файловете обгръщат замяна на преписка в 40 страни за интервала от 2013 година до 2017 година, интервалът, в който Uber се трансформира от стартъп в световен колос, внезапно навлизайки в градовете по света, без да се преценява с таксиметровите разпореждания.
За да улесни световното следствие, английското издание Guardian споделя данните със 180 публицисти допълнително от 40 медийни организации посредством Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ), с цел да стигне до цялостната информация.

Снимка: Ладислав Цветков
Какво разкриват?

Документите, наброяващи повече от 124 000 вътрешни файла на Uber, разкриват съмнителните от етична позиция практики, посредством които компанията си пробива път на нови пазари. На тях постоянно съществуват закони или разпореждания правещи интервенциите на компанията противозаконни, преди да стартира мощно нападателно лоби за смяна на разпоредбите.
Снимка: Reuters
Като министър на стопанската система Еманюел Макрон поставя изключителни старания, с цел да поддържа Uber и акцията му за осигуряванв на работни места във френската таксиметрова промишленост, като даже споделя на компанията, че е сключил „ договорка “ с нейните съперници във френския кабинет.
Снимка: Reuters
Става ясно, че висшите ръководители на Uber са попречили на полицията и регулаторите да получат достъп до чувствителни данни по време на набези в офисите на компанията в минимум шест страни.

Двама от най-старшите съветници на президентската акция на Барак Обама, Дейвид Плуф и Джим Месина, също са обсъждали по какъв начин да оказват помощ на Uber да получи достъп до водачи, чиновници и дипломати, излиза наяве от събраните данни.

Бившият заместник-председател на Европейската комисия Нели Крус скрито оказва помощ на Uber да лобира пред поредност висши холандски политици, в това число премиера на страната.


Снимка: EPA
Защо интервалът, обзет от „ приключването “ на информация, има значение?

Петгодишният интервал, който обгръщат данните, покрива решаващо време от растежа на Uber.

Когато приложението започва в Сан Франциско през 2010 година, клиентите на Uber могат да наемат единствено първокласни черни транспортни средства. Въвеждането през идната година на UberX, разрешава на водачите да качват пасажери в личните си коли, бързо набра известност и до началото на 2013 година услугата започва на повече от 30 места – най-вече в Съединени американски щати.
Снимка: Reuters
Точно в този миг Uber взема решение, че желае бързо да излезе и на непознатия пазар. Периодът, обзет от изтеклите данни, е белязан от безумен напредък, защото Uber употребява своите рекордни вложения в рисков капитал, с цел да субсидира пътувания в градове по целия свят. До юни 2017 година, когато спореният съосновател на приложението Травис Каланик подава оставка като основен изпълнителен шеф, Uber оперира на повече от 600 местоположения.

В този интервал, след отдръпването на Каланик, неговият заместител Дара Хосровшахи, прави опит да потвърди на акционерите, че компанията може да реализира печеливш напредък. Пет години по-късно Uber, през днешния ден оценен на 45 милиарда $, дава превоз при поискване допълнително от 10 000 града.


Снимка: Reuters
Как Uber и Травис Каланик реагираха на следствието?

„ Ние не сме и няма да търсим извинения за държание в предишното, което явно не е в сходство с нашите сегашни полезности. Вместо това молим обществеността да ни съди по това, което сме създали през последните пет години и какво ще вършим през идващите години “, сподели в изказване старши вицепрезидентът по публичните въпроси на Uber, Джил Хейзълбейкър.

„ Днес Uber е една от най-големите платформи за работа в света и неразделна част от всекидневието за над 100 милиона души. Преминахме от епоха на борба към ера на съдействие, демонстрирайки предпочитание да седнем на масата и да намерим общ език с някогашни съперници, в това число профсъюзи и таксиметрови компании. Сега сме контролирани допълнително от 10 000 града по света, като работим на всички равнища на ръководство, с цел да подобрим живота на тези, които употребяват нашата платформа, и градовете, които обслужваме “, добави тя.
В настрана изказване представителят на Травис Каланик сподели, че той „ в никакъв случай не е разрешавал никакви дейности или стратегии, които биха попречили на правораздаването, в която и да е страна “ и „ в никакъв случай не е предполагал, че Uber би трябвало да се възползва от насилието за сметка на сигурността на водачите “. Всяко обвиняване, че Каланик е управлявал или взел участие в някоя от тези действия, е изцяло погрешно.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР