Компанията за споделени пътувания и доставки Uber отчете 5.9 млрд.

...
Компанията за споделени пътувания и доставки Uber отчете 5.9 млрд.
Коментари Харесай

Uber обяви 5.9 млрд. долара загуба за първото тримесечие

Компанията за споделени пътувания и доставки Uber регистрира 5.9 милиарда $ загуба, която се дължи главно на дяловете й в други компании.

От компанията оповестиха, че съвсем цялата й загуба е вследствие на спад на цената на вложенията в разнообразни компании, включително два азиатски колоса в областта на споделените пътувания – Didi и Grab.

Акциите на Didi и Grab поевтиняха след листването им на борсата в Ню Йорк през предходната година.

Въпреки загубата, шефът на Uber акцентира триумфа на компанията при възобновяване от резултатите от пандемията.

"Нашите резултати демонстрират какъв брой огромен прогрес постигнахме при оправянето с излизането от пандемията и по какъв начин силата на нашата платформа диференцира бизнес представянето ни, " съобщи основният изпълнителен шеф Дара Косровшахи.

От компанията оповестиха, че броят на осъществените пътувания е повишен с 18% на годишна база за първите три месеца на годината. Това е помогнало за нарастване на приходите със 136%.

Не чиста основа загубата на Uber за първото тримесечие скача до 5.9 милиарда $, в съпоставяне със 108 млн. $ година по-рано. Увеличението е провокирано от спада на стойност 5.6 милиарда $ в цената на дяловете в други компании и най-много в китайската Didi.

Uber обаче разполага с задоволително кеш, с цел да резервира тези губещи позиции и да изчака по-добри време, с цел да продаде дяловете си, съобщи финансовият шеф Нелсън Чай.

Акциите на Uber поевтиняха с 4.65% през вчерашния ден.

През 2016 година, когато се сблъска със сериозна конкуренция в Китай, Uber продаде бизнеса си във втората най-голяма стопанска система в света на Didi в подмяна на 18-процентен дял в основаната в Пекин компания.

Пазарната оценка на Didi на американския пазар падна с над 80% от дебюта й на стойност 4.4 милиарда $ на Нюйоркската фондова борса през предишното лято.

Няколко дни след листването китайските регулаторни органи разпоредиха онлайн магазините да не оферират приложението на Didi, заявявайки, че то събира нелегално потребителски данни.

През декември компанията разгласи проекти да се отпише от борсата в Ню Йорк и да се листне на тази в Хонконг. Тази седмица от Didi осведомиха, че IPO-то на компанията е разследвано в Съединени американски щати.

През 2018 година, когато и двете компании бяха към момента непублични, Uber продаде бизнеса си в Югоизточна Азия на Grab против 27.5-процентен дял в основаната в Сингапур компания.

Акциите на Grab поевтиняха внезапно при дебюта си на борсата Nasdaq през декември предходната година.

Пазарната капитализация на компанията е паднала с близо 75% от IPO-то, което беше най-голямото в Съединени американски щати за компания от Югоизточна Азия.

Uber също по този начин има дял в индийската компания за доставка на храна Zomato, с който се снабди през 2020 година в подмяна на активността на Uber Eats в Индия.

Цената на акциите на Zomato падна съвсем на половина от борсовия дебют на компанията през юни.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР