Компанията за споделени офиси WeWork ще излезе на борсата в ...

Компанията за споделени офиси WeWork ще излезе на борсата в

Две години след проваленото IPO WeWork става публична компания

Компанията за споделени офиси WeWork ще излезе на борсата в четвъртък, поставяйки завършек на пътешестване към листването, което включваше неуспех на първичното ѝ обществено предложение през 2019 година, написа Wall Street Journal.

WeWork ще стане обществена посредством композиция с компанията за придобиване със особено предопределение BowX Acquisition.

През 2019 година IPO-то на WeWork се провали, откакто компанията беше изправена пред въпроси за корпоративното си ръководство и пазарната си оценка. Сега компанията, която ще дебютира на Нюйоркската фондова борса, мина през преустрояване при основния екзекутивен шеф Сандип Матрани. Тя затвори офиси, предоговори наемни контракт и съкрати хиляди работни места, с цел да понижи разноските си по време на пандемията от COVID-19.

Сделката с BowX Acquisition по-рано тази година даде на WeWork оценка от близо 8 милиарда $. Комбинацията обезпечава на компанията ликвидни средства от към 1,3 милиарда $.

Книжата ще стартират да се търгуват в четвъртък под името WeWork Inc. и признака им WE. В сряда цената на акциите на BowX Acquisition доближи 10,38 $, или растеж с 10,8% към края на търговията.

Основана през 2010 година, WeWork е състезател на маркета на гъвкави офис площи. Тя подписва дълготрайни наемни контракти със притежатели на парцели и след реновиране на площите и обзавеждането им компанията преотдава малки офиси или даже цели здания на наематели, като периодите може да доближават единствено един месец в някои случаи.

Още по тематиката
WeWork имаше оценка от 47 милиарда $ преди IPO-то си, само че опитът ѝ да излезе на обществените маркети през 2019 година се провали, откакто вложителите обърнаха тил на губещата компания. Нейният водач Адам Нойман след това подаде оставка като основен екзекутивен шеф, като уведоми чиновниците си в имейл, че „ върху мен е насочено прекомерно огромно внимание “.

Японският софтуерен вложител SoftBank Group влага пари в WeWork и избави компанията след проваленото IPO. Тя не престава да държи мажоритарен порцион в компанията след SPAC договорката. Нойман ще има право на глас от към 11% след комбинирането на бизнеса, сочат борсови документи.

През 2019 година WeWork заяви, че задачата ѝ е да „ покачва знанията в света “ и че може да понижи разноските с 66% по отношение на общоприет наемен контракт. При новия ѝ опит да навлезе на обществените маркети WeWork разгласява презентация за вложители, която включва образци по какъв начин фирмите могат да понижат разноските си за недвижими парцели с към 25% на чиновник, пренасочвайки се към WeWork.

Преди дебюта на обществения пазар Матрани рекламираше парцелите на компанията посредством концепцията за пространството като услуга. „ Докато фирми в света премислят работното си място, WeWork е в уникална позиция да оферира площи и услуги, които могат да носят решения, учредени на гъвкавостта “, сподели той в сряда.

Пандемията от COVID-19 стартира тъкмо когато WeWork опитваше да се възвърне от проблемите си в края на 2019 година, отправяйки предизвикване към компанията, чиито споделени офиси залагаха на близостта на чиновниците. През август компанията разгласи чиста загуба от 888,8 млн. $ за трите месеца до 30 юни по отношение на загуба от 863 млн. $ година по-рано.

В борсов документ WeWork заяви, че заетостта на офисите ѝ е намаляла до 55% към 1 юни по отношение на 58% през същия срок на предходната година поради спад на търсенето, провокиран главно от COVID-19.

Матрани и изпълнителният ръководител Марсело Клор, който е и основен действен шеф на SoftBank Group, ще останат отпред на WeWork, откакто тя стане обществена компания.

SPAC фирмите, известни още като фирми празен чек, тъй като набират пари за да открият цел, с която да се слеят и да я създадат обществена, станаха известни на фона на търсенето на алтернативи на обичайните IPO-та. SPAC фирмите нормално се нуждаят от две години, с цел да намерят цел. Цената на акциите на листнати SPAC фирми понижава тази година, при което книжата на доста от тях се търгуват под цените при дебюта им.

Източник: investor.bg