Компанията за ракети на Илън Мъск SpaceX не спазва никакъв

...
Компанията за ракети на Илън Мъск SpaceX не спазва никакъв
Коментари Харесай

SpaceX отказа да премести един от сателитите си, за да предотврати сблъсък със спътник

Компанията за ракети на Илън Мъск SpaceX не съблюдава никакъв " феърплей " щом става дума за трафика в галактическото пространство. В понеделник Европейската галактическа организация заяви, че е трябвало да извърши маневри, с цел да предотврати конфликт сред своя сателит за наблюдаване Aeolus Earth и Starlink 44, който е един от спътниците, изпратени от SpacelX в Космоса, с цел да доставят интернет на Земята. Според организацията опцията за конфликт е била 1 на 1000, написа Forbes.

Въпреки че възможностите за удар може да наподобяват минимални, те са 10 пъти по-високи от избраната граница, която се счита за безрискова и не изисква маневри. Проблемът обаче не в самата непосредственост на двете тела, а на пренебрегването на казуса от страна на SpaceX. Когато Европейската галактическа организация (EКА) е открила риска от удар на своя сателит със Starlink 44, тя е осъществила контакт с компанията на Мъск и е помолила те да реалокират своя спътник, само че от SpaceX са отказали.

" Предвид това, ние уведомихме SpaceX, които отвърнаха, че няма да подхващат нищо. Те ни изпратиха имейл, единственият отговор от тяхна страна, в която се споделя, че е било повече от ясно кой е трябвало да реагира ", изяснява Холгър Крег, началник на службата за галактически тела от ЕКА, като споделя, че организацията е била длъжна да реагира, защото рискът от удар е бил 1 на 1000, а това е доста по-високо от допустимите равнища.
 Новата бизнес тактика на SpaceX: Малките спътници
Новата бизнес тактика на SpaceX: Малките спътници

Този вид спътници добиха известност през последните няколко години

Тъй като спътникът Aeolus Earth е бил в орбита 9 месеца преди даже Starlink 44 да бъде пуснат, ЕКА евентуално има по-голямо право да изисква компромис. Въпреки това обаче съгласно Крег SpaceX механически не е нарушила нито едно предписание.

" В Космоса няма правила. Никой не е направил нещо неверно. Космосът е наличен за всеки, който желае да го употребява. Няма такова предписание, като това кой е бил първи. На всяка орбита, обещано тяло може да срещне различен обект. Космическото пространство няма по какъв начин да бъде проведено. Затова ние считаме, че би трябвало да се сътвори технология, с която да се ръководи този трафик ", показва Крег.

Не е ясно обаче за какво компанията на Мъск е отказала да предприеме дейности. Според Крег това може да се дължи на електрическата система за задвижване на SpaceX, която не може да реагира задоволително бързо като химическата система на задвижване на Aeolus.

Сателитите на SpaceX са част от проекта за снабдяване на високоскоростен интернет на всички места по света. А спътникът Aeolus Earth e създаден, с цел да следи метеорологичните промени на Земята. Засега и двата обекта не престават задачите си на безвредно разстояние.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР