Компанията за пътеводители Lonely Planet разкри своя 18-ти годишен списък

...
Компанията за пътеводители Lonely Planet разкри своя 18-ти годишен списък
Коментари Харесай

Lonely Planet разкри топ дестинациите за 2023 г

Компанията за пътеводители Lonely Planet разкри своя 18-ти годишен лист „ Най-добрите места за пътешестване “. Изданието за 2023 година е в малко по-различен формат от предходни години. Вместо елементарен лист, дестинациите са разграничени на пет категории – храна, странствуване, свързване, учене и разпределяне.

Редакторите стартират работа по листата още през април, само че колкото и да им се желае – не могат да посетят персонално всяко място в листата. Вместо това Lonely Planet се свързва с необятната си мрежа от сътрудници по целия свят и ги моли да предлагат дестинации, които считат, че би трябвало да бъдат включени в листата. Оттам нататък редакторите стартират да задават въпроси, да работят с източниците си и да стесняват вариантите, до момента в който през ноември, описът с финалистите е публично подготвен.
 Малта Малта
Перфектната дестинация, съгласно изданието, е „ предстояща, само че непредвидена “. Това значи да посетите нова страна, като Малта или Гвиана, в която никой от познатите ви не е бил, или да изберете по-малко посещавано място, като Марсилия вместо Париж или Фукуока вместо Токио. И четирите места са измежду 30-те дестинации в листата за 2023 година
Категория едно: Храна
Не е изненадващо, че Лима се появява като дестинация в раздела „ храна “. Столицата на Перу участва от години в листата на 50-те най-хубави ресторанта в света.

Въпреки това,  южноамериканският ѝ брат Монтевидео, различен член на класацията в раздел „ храна “, не е толкоз прочут. Посетителите на уругвайската столица може да разпознаят ястия, които са известни на други места на континента, като дулсе де лече (млечен карамел), пържоли асадо (телешка пържола) и йерба мате (вид тонизиращ чай).
 мате, чай Чай мате
Уругвай се постанова и като винена дестинация, като предлага, както червени, по този начин и бели виновност. Освен това е доста по-достъпен и по-малко претъпкан от аржентинския винарски район Мендоса.

Любителите на уличната храна би трябвало да се насочат към Куала Лумпур. Столицата е идеално място за запознаване с храна от цяла Малайзия, като наси лемак (неофициалното национално ядене, състоящо се от ориз, подготвен в кокосово мляко), къри в жанр Пенанг и перанакански класики като рибена супа.

Не може в класациите за храна да се пропусне Италия. Трудно да се откри италианска кухня, която да не е обичана. Актьорът Стенли Тучи посети Умбрия в епизод от шоуто си „ Търсене на Италия “, пирувайки с черни трюфели, рагу от глиган и задушен гълъб.
Категория две: Свързване
След дългите ограничавания, поради пандемията от Covid-19, доста хора изпитаха предпочитание още веднъж да се срещнат и да се свържат със света към тях. Един от методите за това е като погледнем към личните си корени.

Бойзи, столицата на Айдахо, е дом на най-голямата баска общественост в света отвън Испания и влиза в листата за свързване на Lonely Planet. Някои локални поданици към момента приказват баски език, учат обичайни танци и вършат паеля задоволително огромна, с цел да нахрани целия град.
 Бойзи, Айдахо Бойзи, Айдахо
Междувременно, на другия завършек на света, Сидни също влиза в листата. Австралийският град е прочут със своите отзивчиви поданици, както и с красивите си плажове, първокласна кухня и … о, да, много готина опера.

Хората с африканско завещание могат да се насочат към Акра, Гана, с цел да преоткрият личните си корени и да усетят възприятие за връзка. Страната означи Година на завръщането през 2019 година, която докара хора от цялата диаспора в Гана с цел да се приобщят към общността. Страната желае да реализира цел от осем милиона туристи годишно.
Категория три: Отпускане
Пандемията провокира и друго мощно предпочитание: унищожаване на напрежението от работата от у дома, до момента в който децата се образоват посредством Zoom. Това значи, че доста пасажери желаят да се отдадат на дълга отмора.

Островни дестинации, като Ямайка и Доминиканската република, са измежду първенците в място за отмора, съгласно Lonely Planet.

„ Има опция с нашите деца през лятото да прекараме малко повече време, да се потопим и да изживеем живота някъде, където в действителност можете да се почувствате изменен и трансформиран “, споделя екскурзиант.
 Карибско море Ямайка
Докато през лятото на 2022 година Европа се оказа пренаселена, Малта – друга дестинация за „ разформироване “,  е по-малко известно украшение, което може да се гордее с климата на Италия и пейзажа на Близкия изток.

А в Азия, индонезийският архипелаг Раджа Ампат се дефинира като едно от последните божествен места, останали на Земята. Разположен в провинция Западна Папуа, това място е обичано за екотуризъм и е дом на извънредно сполучлив план за възобновяване на коралите.
Категория четири: Учене
Започнахте ли да печете мая или да учите нов език по време на локадуните? Ако желаете да запазите духа познанието жив и след пандемията, Lonely Planet предлага дестинация, с които да задълбочите познанията си.

Те включват Ню Мексико, американският щат, наименуван „ Земята на очарованието “, където посетителите могат да научат за индианската история на страната и испанското завещание, до момента в който ядат червени и зелени люти чушки и вкусни бисквитки с бискочито (вид локални бисквити).
 Санта Фе, Ню Мексико Санта Фе, Ню Мексико
Посещението на някои от по-малко космополитните градове в Европа също може да разшири хоризонтите ви. В Марсилия може да научите по какъв начин да казвате повече от просто „ merci beaucoup “ на френски, до момента в който по едно и също време с това се припичате на средиземноморския бряг.

В Англия, Манчестър е недооценена културна дестинация, предлагаща художествени галерии, пространства за представления и годишен културен фестивал.
Категория пет: Пътешествие
В последна сметка, без значение дали тръгвате на път в търсене на съвършено ядене или замайващ градски пейзаж, пътуването в действителност съставлява тип проучване и наслаждаване на местата, хората, и прекарванията, с които ще сблъскате по избран маршрут.

Имайки това поради, Lonely Planet дефинира шест места за „ пътешествия “, подобаващи за най-страстните пътешественици.

Не е изненада, че централноазиатското кралство Бутан участва в класацията. През 2022 година страната най-сетне още веднъж се отвори за туризъм и разкри своята перла в короната – Трансбутанската пътека, която свързва девет области, 28 района, 2 общини, един народен парк и 400 исторически и културни обекта.
 Бутан Бутан
Замбия, друга дестинация за „ пътешестване “, може би е най-известна с водопада Виктория, който ЮНЕСКО разказва като „ спускащ се шумно надолу по серия от базалтови клисури и вдигайки пръски, преливащи се в мъгла “. Но даже в случай че най-впечатляващият водопад в света не е безапелационна причина за посещаване, дивото многообразие от скотски свят – жирафи, слонове, лъвове, хипопотами, гепарди и други – го прави съвършен избор за сафари почивка.
Ето цялостния лист от 30 дестинации на Lonely Planet:
ХРАНА
Умбрия, ИталияКуала Лумпур, МалайзияФукуока, ЯпонияЛима, ПеруЮжна АфрикаМонтевидео, Уругвай
ПЪТЕШЕСТВИЯ
От Истанбул, Турция до София, БългарияНова Скотия, КанадаБутанЗамбияЗападна АвстралияНационален естествен парк, Колумбия
ОТПУСКАНЕ
Халкидики, ГърцияЯмайкаДоминикаРаджа Ампат, ИндонезияМалтаДжордан
СВЪРЗВАНЕ
АляскаАлбанияАкра, ГанаСидни, АвстралияГвианаБойзи, Съединени американски щати
УЧЕНЕ
Манчестър, ВеликобританияНю Мексико, САЩДрезден, ГерманияЕл СалвадорЮжна ШотландияМарсилия, Франция
Текстът е оповестен в CNN, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР