Компанията за мозъчни импланти Neuralink е един от най-амбициозните и

...
Компанията за мозъчни импланти Neuralink е един от най-амбициозните и
Коментари Харесай

Ето го първия човек с чип на Neuralink

Компанията за мозъчни импланти Neuralink е един от най-амбициозните и сигурно най-противоречивият план на Илон Мъск. Екипът на милиардера от години създава чиповете, които да разрешават да правим разнообразни интервенции единствено с мисълта на мозъка. Но всичко беше някак потайно - най-малко до момента.
 Neuralink и първи триумф с индивида с подложен чип Telepathy в мозъка
Какво може първият човек с чип в мозъка от Neuralink

Впечатляващи резултати

Вчера, 20 март, в обществената мрежа Х Neuralink имаха живо включване, в което видяхме първия доброволец, подложил се на имплантиране на чипа Telepathy в мозъка му. От компанията се похвалиха образно със своите достижения и новите благоприятни условия, които е получил 29-годишният Ноланд Арбо. Той е неподвижен в резултат на случай при гмуркане преди осем години.

А в този момент благодарение на мозъчния имплант може да движи курсора на мишката и да играе шах на компютър. Той показа, че интервенцията по слагане на Telepathy в мозъка му е била " супер лесна ", а възобновяване - неочаквано бързо. Той въпреки всичко разяснява, че не всичко е било съвършено и с екипа са изпитали известни компликации.

— Neuralink (@neuralink)
" Не желая хората да си мислят, че това е краят на пътуването, има още доста работа за извършване, само че това към този момент промени живота ми ", безапелационен е Арбо. А след живото включване на Neuralink, гледано от над 10 милиона души, редица учени споделиха спорни отзиви за видяното. Някои обявиха, че постижението всъщност не е нищо ново под научното слънце и сходни технологии съществуват най-малко от десетилетие.
 Neuralink на Илон Мъск и Telepathy - първият подложен мозъчен имплант на човек
Мъск чипира и първия човек

Стъпка напред към крайната цел

Други пък са на мнение, че тeпърва има още доста път да се извърви, с цел да схванат от Neuralink по какъв начин най-ефективно да използват мозъчните талази. Затова на този стадий нито прекомерното неспокойствие към мозъчния чип, нито огромните терзания до каква степен може да стигне всичко това са уместни, написа CNBC.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР