Компанията за мозъчни импланти на Илон Мъск – Neuralink, е

...
Компанията за мозъчни импланти на Илон Мъск – Neuralink, е
Коментари Харесай

Компанията за мозъчни импланти на Мъск получи разрешение за тестове с хора

Компанията за мозъчни импланти на Илон Мъск – Neuralink, е получила зелена светлина от Агенцията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) за първото ѝ клинично изпитване върху хора, оповестява Reuters, добавяйки, че това е значим стадий за компанията след предходните компликации за приемане на утвърждение.

Разрешението на FDA " съставлява значима първа стъпка, която един ден ще разреши на нашата технология да помогне на доста хора ", декларират от Neuralink в известие в Twitter. От компанията не прецизират задачите на изследването, в границите на което ще бъде осъществено разрешителното, като означават само, че към момента не набират пациенти и че скоро ще дадат повече детайлности.

Мъск нееднократно е споделял мнението, че мозъчните импланти биха могли да лекуват редица болести, в това число затлъстяване, аутизъм, меланхолия и шизофрения, както и да разрешават сърфиране в интернет и телепатия. В края на предходната година той влезе в новинарските заглавия, когато разгласи, че е толкоз убеден в сигурността на устройствата, че би бил подготвен да ги вгради на децата си.

Поне четири пъти от 2019 година насам Мъск предвижда, че Neuralink ще стартира тествания върху хора, само че компанията е поискала утвърждение от FDA едвам при започване на 2022 година, като организацията е отхвърлила заявката, показват още от новинарската организация, базирайки се на седем сегашни и някогашни чиновници на институцията.

Според чиновниците FDA е показала на Neuralink няколко опасения, които е трябвало да бъдат отстранени, преди да се даде позволение за опити с хора. Основните проблеми са били свързани с литиевата батерия на устройството, опцията проводниците на импланта да мигрират в мозъка и предизвикването за безвредно изваждане на импланта, без да се повреди мозъчната тъкан.

Основаната през 2016 година компания Neuralink до момента е била обект на няколко федерални инспекции. През май американските законодатели приканиха регулаторните органи да проверяват дали съставът на комисията, която следи тестванията върху животни в Neuralink, е спомогнал за реализацията на „ провалени и прибързани опити “.

Отделно от това Министерството на превоза на Съединени американски щати ревизира дали Neuralink не е транспортирала нелегално рискови патогени върху чипове, извадени от мозъци на маймуни, без подобаващи ограничения за уединяване.

Не на последно място, Neuralink се проверява и от Службата на основния контрольор на Министерството на земеделието на Съединени американски щати за евентуални нарушавания на разпоредбите за хуманно отношение към животните.

От компанията не са дали отговор на настояванията на Reuters за коментар по отношение на инспекциите.
 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР