Компанията за мозъчни чипове Neuralink на Илон Мъск показа първия

...
Компанията за мозъчни чипове Neuralink на Илон Мъск показа първия
Коментари Харесай

С ЧИП В МОЗЪКА: Парализиран пациент играе шах оналйн със силата на мисълта си

Компанията за мозъчни чипове Neuralink на Илон Мъск сподели първия си пациент - неподвижен 29-годишен мъж, който, като се изключи че движи курсора на компютъра със силата на мисълта си, само че играе и шах онлайн. На живо в обществената мрежа Х мъжът и инженерът на компанията обясниха, че това е допустимо с помощта на вградено устройство в главата му.

Видеото продължава 9 минути и на него ясно се вижда по какъв начин първият пациент на компанията Ноланд Арбау играе шах онлайн.

Мъжът е неподвижен под раменете след случай с гмуркане, а през януари получи имплант с чип.

Целта на Neuralink е да свърже човешкия мозък с компютър,за да помогне за справяне със комплицирани неврологични положения.

“Той е получил имплант от компанията през януари и може да ръководи компютърна мишка благодарение на мислите си”, разгласи Илон Мъск предишния месец. Самият Арбау разяснява в Х, че интервенцията е била извънредно лесна. “Буквално ден по-късно ме изписаха от болничното заведение. Нямам когнитивни увреждания”, разкри младият мъж.

Арбау сподели още, че мозъчният имплант му е дал опция още веднъж да играе обичана видеоигра и в този момент може да го прави с часове. “Дори не мога да опиша какъв брой готино е да можеш да правиш това”, признава пациентът във видеото.

Той прибавя, че технологията не е съвършена и че са срещнали някои проблеми. “Не желая хората да мислят, че това е краят на пътуването. Има още доста работа за извършване, само че тя към този момент промени живота ми”, безапелационен е Арбау.

Мъск, който е съосновател на Neuralink през 2016 година, сподели в X, че неговата компания е демонстрирала “телепатия”, като е разрешила на човек да управлява компютър “само до момента в който си мисли”.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР