Компанията за мозъчни чипове на Илън Мъск съобщи, че първият

...
Компанията за мозъчни чипове на Илън Мъск съобщи, че първият
Коментари Харесай

Първият имплантиран мозъчен чип се бъгна

Компанията за мозъчни чипове на Илън Мъск заяви, че първият им имплант е развален. 

„ Невралинк “ вгради чип в мозъка на 29-годишния пациент Нолан Арбау през януари. Той е планиран да помогне на пациенти с парализа да управляват външна технология, употребявайки единствено мозъка си, оповестява New York Post.

Нолан Арбау е неподвижен от раменете надолу след случай по време на гмуркане преди осем години. Той взе участие в шестгодишното тестване на „ Невралинк “ за тестване на сигурността на чипа.

„ Невралинк “ призна, че микрочипът, прочут като BCI (Brain-Computer interface), събиращ данни за невронната интензивност и придвижване на мозъка, не действа вярно.

Само преди месец първият пациент с вграден чип бе сниман по какъв начин играе видеоигри. Тогава той изясни, че просто си показва по какъв начин се движи натам, където желае и го прави.

Чипът на „ Невралинк “ е програмиран да събира данни за невронната интензивност на мозъка и желанието за придвижване. Той изпраща тези данни до компютъра на компанията за декодиране, след което мислите се трансформират в деяние.

Чипът се състои от 1024 електрода в 64 „ влакна “. Няколко от тези „ влакна “ са се изместили от мозъка на Нолан Арбау и това е довело до понижаване успеваемостта на електродите. Не е ясно какъв брой от тях са в нередовност.

Арбау употребява BCI системата на „ Невралинк “ към осем часа дневно през делничните дни и до 10 часа през уикендите, добавя Телеграф.

През март мъжът показа: „ Сега мога безусловно да лежа в леглото и да играя до насита “.

Компанията „ Невралинк “ е учредена през 2016 година Тя пази в дълбока загадка информацията за своите технологии и тествания върху хора, което подтиква апели за по-голяма бистрота.

Американската администрация по храните и медикаментите утвърди тестванията върху хора на мозъчния чип предходната година, откакто компанията направи стотици проби върху животни, сблъсквайки се с гнева на природозащитници.

От своя страна Арбау сподели, че е подписал контракт да получи импланта, тъй като „ искаше да бъде част от нещо, което усеща, че ще промени света “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР